Home Overzicht Waterplein met stalling voor 4.000 fietsen aan de IJzijde Centraal Station

Waterplein met stalling voor 4.000 fietsen aan de IJzijde Centraal Station

0

Aan de IJzijde van het Centraal Station komt een ondergrondse fietsenstalling met plek voor minimaal 4.000 fietsen. Bovenop de stalling komt een langgerekt plein met uitzicht op het water. Hierbij komt de openbare ruimte aan beide zijden 14 meter buiten de overkapping van het busstation.

De nieuwe stalling vervangt het huidige fietsplatform aan de westkant en de fietspont direct achter Amsterdam CS. Op het waterplein komt geen bebouwing, zodat het vrije zicht over het water van het IJ behouden blijft. Vanwege de veiligheid voor de intensieve scheepvaart op het IJ, is aanmeren van vaartuigen alleen aan de kopse kanten van de stalling toegestaan. Onderdeel van de constructie is een aanvaarbescherming, die de fietsenstalling en de kade daarachter beschermt tegen aanvaringen.

Het monumentale ‘NACO-huisje’, dat afgelopen jaren is gerenoveerd, keert niet terug en zal een andere plek krijgen. Waarschijnlijk is dat nabij de nieuwe zuidelijke aanlanding van het IJpleinveer op het Oosterdokseiland.

Dit voorjaar wordt ook nog de verbrede westelijke Ruijterkade opgeleverd. Hierdoor ontstaat er de komende jaren een prachtige wandelboulevard van het Centraal Station naar de Westerdoksdijk.