Home Groen Weer een hotel erbij: het wormenhotel op Zeeburgereiland

Weer een hotel erbij: het wormenhotel op Zeeburgereiland

0

De hotels vliegen in Amsterdam uit de grond. Maar nu is er een ondergronds hotel dat die grond juist vruchtbaar maakt. Bij de Zeeburgertuin, een tijdelijke moestuin op het Zeeburgereiland tegenover restaurant Haddock, is nu namelijk een wormenhotel, een bijzondere composteervoorziening, geopend.

Beeld Hans Heitgeert

Bewoners van het Zeeburgereiland kunnen in het wormenhotel zelf hun groente- fruit- en tuinafval (GFT) verwerken tot rijke compost, die wordt gebruikt voor de moestuin. Zo ontstaat een mooie lokale kringloop: afval van het Zeeburgereiland wordt gebruikt om een deel van de voedselvoorziening in dezelfde buurt te realiseren.

Gemakkelijk en geurloos
Het wormenhotel is een compostkast waarin wormen GFT-afval helpen verwerken tot compost. Aan het afval wordt papier en karton toegevoegd en onder de juiste omstandigheden ontstaat dan compost. Composteren op deze wijze is gemakkelijk en geurloos. Wormen zijn één van de essentiële helden van onze bodem. Ze graven tunnels die zorgen voor ruimte en zuurstof in de aarde en het allerbelangrijkste: ze eten resten op van bladeren en takken die ze omzetten in compost. Deze compost zit bomvol goede mineralen waar de bodem behoefte aan heeft, en die gezonde bodem zorgt dus weer voor een goed gevuld bord.

Officieel geopend
Het wormenhotel werd, zoals het bij hotels nu eenmaal gaat, officieel geopend. Nevin Özütok, portefeuillehouder Afval van de bestuurscommissie Oost nam de openingshandeling voor haar rekening. Uit een emmer bracht ze een handvol wormen als eerste gasten naar het hotel. Daarna gaf de beheerder van de Zeeburgertuin Dennis Stroombergen informatie aan de gebruikers van de nieuwe composteervoorziening.