Het gaat goed met de musea in het Oostelijk deel van de stad. Ze trokken allemaal meer bezoekers en vaak ook meer bezoekers uit Nederland. Het Scheepvaartmuseum meldt een stijging van maar liefst 20 procent ten opzichte van 2016. Hermitage Amsterdam ontvangt in 2017 500.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

Begin december ontving de tentoonstelling Ziezo Marokko van het Tropenmuseum Junior de 100.000ste bezoeker. Nog nooit eerder bereikte het kindermuseum dat al sinds 1975 bestaat zoveel publiek met een tentoonstelling. Ook het Tropenmuseum kijkt terug op een zeer succesvol jaar, waarin het eindigt met naar verwachting 200.000 bezoekers. Hiermee weet het museum het hoge bezoekersaantal van de laatste jaren vast te houden. De tentoonstellingen Heden van het slavernijverleden en Fashion Cities Africa worden zeer goed ontvangen door het publiek.

Hermitage 500.000 bezoekers
De Hermitage aan de Amstel verwacht nog voor de jaarwisseling de 500.000ste bezoeker van 2017 te mogen verwelkomen. Daarmee blijkt dit jaar een van de succesvolste van het in 2009 geopende museum. Dat succes komt mede door de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage, met werken van Rembrandt en tijdgenoten uit de Gouden Eeuw, die veelal na aankoop door de tsaren niet meer in Nederland zijn geweest. Een andere publiekstrekker was 1917. Romanovs & Revolutie, de tentoonstelling met het dramatische verhaal van het einde van de Russische tsaren.

Outsider Art Museum in trek
De permanente tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw van het Amsterdam Museum in samenwerking met het Rijksmuseum en Hermitage Amsterdam kon als vanouds rekenen op veel internationaal bezoek. Ook de tentoonstellingen China, De Lijst van Dubuffet en Nieuwe Meesters in het Outsider Art Museum, onderdeel van de Hermitage, kregen veel belangstelling.

De duo-tentoonstelling van het Rembrandthuis en het Amsterdam Museum ‘Ferdinand Bol en Govert Flinck, Rembrandts meesterleerlingen’.

Samenwerking door musea
Ook het Amsterdam Museum is er in geslaagd groot publiek van Amsterdammers en toeristen uit binnen- en buitenland te trekken. Het museum aan de Kalverstraat kon rekenen op 202.000 bezoekers.  Met name de tentoonstelling over het bekende ontwerpduo Puck en Hans en de familietentoonstelling 100 jaar Schiphol werden druk bezocht. De succesvolle duo-tentoonstelling in samenwerking met het Rembrandthuis Ferdinand Bol en Govert Flinck, Rembrandts meesterleerlingen trokken veel bezoekers. De tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw van het Amsterdam Museum die sinds november 2014 in de Hermitage staat trok dit jaar 175.000 bezoekers, iets minder dan vorig jaar.

Rembrandthuis: succesvolle exposities
Museum Het Rembrandthuis verwacht dit jaar af te sluiten met ruim 265.000 bezoekers, dat zeven procent meer dan het jaar ervoor. De directie van het museum schrijft het succes toe aan de tentoonstellingen Rembrandts eerste schilderijen. De Vier Zintuigen, Glenn Brown. Rembrandt-After Life, Rembrandt en Jan Six. De ets en de vriendschap en de huidige succesvolle duo-tentoonstelling met het Amsterdam Museum Ferdinand Bol en Govert Flinck, Rembrandts meesterleerlingen.

50.000 Nederlandse bezoekers
Ook het aantal Nederlandse bezoekers dat het Rembrandthuis weet te vinden groeit. Ruim 50.000 Nederlanders bezochten het museum in 2017. De verwachting is dat deze groei de komende jaren doorzet, evenals de toename van buitenlandse bezoekers. Voor 2018 heeft het Rembrandthuis een bijzonder programma in petto, waaronder enkele bijzondere nieuwe presentaties in het woonhuis zelf en in het najaar een tentoonstelling over Rembrandt en de Franse avant-garde.

Meer bezoekers en meer evenementen in Het Scheepvaartmuseum.

Scheepvaartmuseum: 20 procent meer bezoekers
Door een diverse programmering trok Het Scheepvaartmuseum dit jaar een brede doelgroep aan. De tentoonstelling Blaeu’s wereld in kaart | meester-cartograaf in de Gouden Eeuw werd wegens succes verlengd tot 30 september 2018. Deze tentoonstelling wordt door bezoekers hoog gewaardeerd met een 8,4. In oktober opende Gamechangers | maritieme innovaties, een thema dat laat zien hoe maritieme uitvindingen de Nederlandse samenleving hebben beïnvloed. Het museum verwacht dit jaar af te sluiten met 348.000 bezoekers. Dit is een stijging van maar liefst 20 procent ten opzichte van 2016. In 2017 kwam 15 procent meer schoolkinderen naar het museum.