Home Overzicht Wel gezicht, niet gezicht

Wel gezicht, niet gezicht

0

Kun je een ander begrijpen als je haar gezicht niet zien kan? Met die vraag worstelde fotograaf  Saskia Aukema. Het resultaat is een boek en een tentoonstelling ‘Veiled’ in de Oba Javaplein. Een groep moeders die Nederlands leren ging kijken.

Tekst Anneke Hesp | Foto Saskia Aukema | Dwars

Veel basisscholen in Oost bieden de cursus Taal en Ouderbetrokkenheid aan. Is je Nederlands niet zo goed, dan is dit de kans om dat te verbeteren. De school wil vooral dat zo het contact met ouders beter wordt. Maar je leert ook beter praten met de buren, luisteren naar de dokter, Nederlandse TV begrijpen en zelf whatsappen.

En lezen? De meeste ouders willen in hun eigen taal praten met hun kinderen en die zo doorgeven.  Maar ze willen ook Nederlandse boekjes met de kinderen lezen en gaan naar de bibliotheek aan het Javaplein of aan de Linnaeusstraat. Vorige week gingen we met een groep cursisten van twee scholen naar de Oba Javaplein. Er is een tentoonstelling van foto’s van vrouwen met een niqaab oftewel gezichtssluier.

Skateboarden
In Oost zien we niet zoveel vrouwen van wie je het gezicht niet kan zien. In onze groep zit er niet een, al dragen de meeste een hoofddoek. Veel mensen zijn een beetje bang van een vrouw met gezichtssluier, of ze zijn er boos over. Of ze zijn er, zoals fotograaf Saskia Aukema, nieuwsgierig naar. ‘Wie zijn de vrouwen die iets kiezen wat zó controversieel is. Wat vinden ze belangrijk, mooi en grappig? Zijn ze heel anders dan ikzelf?’

De titel van haar tentoonstelling in de Oba is in het Engels zoals zo veel dat in deze tijd hot en hip moet lijken. Waarom? Aukema: ’Het project heette eerst ‘Gesluierd’, maar omdat ik ook in het buitenland heb gefotografeerd en de niqaab overal in Europa ter discussie staat, wilde ik het boek over het project in het Engels uitgeven. Daarom koos ik voor de titel VEILED.’

De fotografe appte veel met de vrouwen die ze fotografeerde. Aukema: ’Ik ging die profielfoto’s verzamelen, en op een van de foto’s stond een skateboardende vrouw met de tekst ‘Oooops, I forgot to be oppressed, too busy being awesome’, oftewel: ‘Oeps, even vergeten onderdrukt te zijn; ik was ook zó bezig geweldig te zijn’.’

Waarom?
We zochten de foto uit die we zelf het meest interessant vonden. Vooral twee foto’s waren populair. In een daarvan voetbalde een donker paars geklede vrouw met een voetbal en op de andere zagen we de westerse kleding die een vrouw zou kiezen als ze westerse kleding zou dragen.

We maakten een foto van het bezoek, maar veel van ons wilden niet met ons gezicht op de foto. Niet omdat we ons te lelijk vonden, maar omdat het niet mocht van het geloof. Maar voor verschillende moslima’s bleken de regels ook weer verschillend.

Wat mag en wat niet mag daarover lopen de mening binnen de islam al net zo sterk uiteen als bij het christelijke of het joodse geloof. Van liberaal tot orthodox, van streng tot ruimhartig.

Voor de een was alles normaal: selfies, feesten met ‘blote’ jurken. Bij de ander mochten de kinderen alleen tekenfilms kijken op tv, geen speelfilms. De nieuwszender Al Jazeera kan dan dus zelfs op het randje zijn. Maar voor educatieve doeleinden mag je wel een mens laten zien. Dus wel het jeugdjournaal. Een foto voor een paspoort mag trouwens wel altijd.