Home BoekvandeWeek ‘Welkwoud’ van Tahereh Mafi

‘Welkwoud’ van Tahereh Mafi

0

12 Welkwoud is een hervertelling van een oud Perzisch sprookje. De Amerikaanse schrijfster Tahereh Mafi liet zich inspireren door de verhalen die haar Iraanse ouders haar vertelden.

Een sprookje als in Duizend-en-een-nacht

Laylee woont in het magische Welkwoud, waar de bewoners een gouden huid hebben en de winter vieren met eindeloos veel feestjes. Maar zij doet niet mee aan de feestelijkheden. Laylee kan zich bijna niet meer herinneren hoe het was vóór haar moeder overleed en haar vader van verdriet zijn verstand verloor. Ze bleef achter als enige mordeshoor van Welkwoud: degene met de taak de doden te wassen en klaar te maken voor het hiernamaals. Een eervol beroep, alleen lijken de andere inwoners van Welkwoud dit niet zo te zien. Laylee wordt slecht behandeld en door het zware en eenzame werk verliest Laylee langzaam haar kleur. Toch blijkt ze er lang niet zo alleen voor te staan als ze denkt. Met de komst van een stel vreemdelingen lijkt ze haar noodlot te kunnen afwenden en ontdekt ze de helende kracht van echte vriendschap.

Welkwoud is een bijzonder beeldende vertelling waarin je je heel eventjes in de wereld uit Duizend-en-een-nacht waant. In een interview vertelt Mafi: ‘De Perzische cultuur is nooit fictie voor me geweest. Het eten, de poëzie, de geluiden en de geuren, de sprookjes en de festivals – het is allemaal echt. Ik zag nooit in waarom ik hier een verhaal over zou willen schrijven. Maar nu zie ik in wat verhalen kunnen doen, hoe we mensen meer kunnen vertellen over andere culturen.’

Wie de smaak te pakken heeft, kan het vorige boek van Tahereh Mafi, Verdermeer, nog lezen. Welkwoud speelt in dezelfde sprookjesachtige wereld als Verdermeer, maar is ook een op zichzelf staand verhaal.

Mafi is getrouwd met Ransom Riggs, auteur van de succesvolle De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine-serie.

_____

Welkwoud is geschreven door Tahereh Mafi,
vertaald door Merel Leene en
uitgegeven door Blossom Books
Sharon Perlee is boekverkoper bij Java Bookshop Javastraat 145

Vorig artikelDe gevestigde politieke partijen maken ook in de stadsdeel-commissie weer de dienst uit
Volgend artikelAlweer 5 jaar muziek in de NedPhO-Koepel