Home Kunst Wereldpremière van werk componist Aribert Reimann door Kuss Quartet

Wereldpremière van werk componist Aribert Reimann door Kuss Quartet

0
Aribert Reimann. Foto Gaby Gerster

Een wereldpremière van een nieuw werk van Aribert Reimann in Muziekgebouw aan ’t IJ. Daarmee keert de vooraanstaande Duitse componist terug naar zijn grote liefde, de menselijk stem. Zijn nieuwe werk Die schönen Augen der Frühlingsnacht klinkt in de intieme setting van het Kuss Quartet en sopraan. Voorafgaand aan de première vindt een openbare repetitie plaats in aanwezigheid van de componist.

Het nieuwe werk van Aribert Reimann bestaat uit zes liederen van de Duitse componist Theodor Kirchner (1823-1903), op gedichten van landgenoot Heinrich Heine (1797-1856). De oorspronkelijke liederen Die schönen Augen der Frühlingsnacht van Kirchner voor sopraan en piano, bewerkte Reimann voor strijkkwartet en sopraan en daarbij componeerde hij zeven nieuwe bagatellen.

Nieuw vocaal werk Reimann in de intieme setting van het strijkkwartet

Aribert Reimann heeft een grote reputatie als operacomponist. Hij bewerkte verschillende literaire werken tot opera waaronder Lear (1978), naar William Shakespeare’s King Lear, Das Schloß (1992), naar Franz Kafka’s Das Schloss en Medea (2010) (naar deel 3 van Franz Grillparzers Das goldene Vlies). Daarnaast componeerde hij liederen, kamermuziek en orkestwerken. Reimann is veelvuldig gelauwerd. In 2011 kreeg hij de internationaal hoogste onderscheiding voor hedendaagse muziek met de prestigieuze Ernst von Siemens Muziekprijs voor zijn complete oeuvre. Eerdere winnaars van de prijs waren o.a. de componisten Benjamin Britten, Karlheinz Stockhausen en Luciano Berio.

Sopraan Mojca Erdmann. Foto Felix Broede.

Openbare repetitie
Op donderdagmiddag 14 december organiseert het Muziekgebouw een openbare repetitie rondom deze wereldpremière (aanvang 17.15 uur Grote Zaal, toegang gratis na aanmelding). Voor de repetitie begint, gaat muziekpubliciste Thea Derks in gesprek met Aribert Reimann over zijn nieuwe werk. Meer informatie over de repetitie en kaartverkoop voor het concert vind je op www.muziekgebouw.nl/kussquartet

Die schönen Augen der Frühlingsnacht is een opdrachtwerk van het Muziekgebouw, met steun van Ammodo.