Home Overzicht Wibaut komt weer terug in de Wibautstraat

Wibaut komt weer terug in de Wibautstraat

0
Wibaut op zijn oude plek op de brug over de Singelgracht op het Rhijnspoorplein. Foto Méland Langeveld.

Het beeld van voormalig wethouder Floor Wibaut, dat sinds 2009 op de brug bij het Rhijnspoorplein stond, krijgt een nieuwe plaats in de middenberm van de naar hem genoemde Wibautstraat, vlakbij de Mauritskade.

Het beeld van kunstenaar Hans van Houwelingen heeft op verschillende plaatsen in en rond de Wibautstraat gestaan. Oorspronkelijk stond het bij het Wibauthuis. Regelmatig was het beeld slachtoffer van betogingen. Zo haalden in 1982 krakers Wibaut van zijn sokkel en plaatsten het voor het kraakpand ‘De Blaaskop’ in de Blasiusstraat. Wibaut kreeg een strop om zijn nek en aan zijn voeten een bord met de tekst: ‘Hoedt u voor de als links vermomde rechtsen, mijdt ze als de pest, want zij zijn erger dan de rest.’ Het beeld liep zware beschadiging op en werd onder toeziend oog van de beeldhouwer gerestaureerd en weer bij het Wibauthuis neergezet.

Het Wibauthuis werd in 2007 gesloopt en en daarom moest het beeld verhuizen. Twee jaar later kwam Wibaut op de brug van de Singelgracht op het Rhijnspoorplein te staan. Maar ook de Wibautstraat was toe aan een opknapbeurt en moest het beeld opnieuw plaatsmaken. Het ging naar de bronsgieter waar het nu wordt voorzien van een nieuwe sokkel. Volgens planning is Wibaut eind dit jaar weer te bewonderen en dan op zijn nieuwe plek. Daar zal hij uitkijken over ‘zijn Amsterdam’.

 

Vorig artikelJ.P. Coenschool heet nu De Indische Buurtschool
Volgend artikelLyk Burggraaff ontmoette weer mensen op de Dappermarkt