Home Overzicht Wiener & Co op Oostenburgereiland, beste bouwproject van 2017

Wiener & Co op Oostenburgereiland, beste bouwproject van 2017

0

De Zuiderkerkprijs, de prijs van de gemeente Amsterdam voor het meest geslaagde bouwproject van 2017, is toegekend aan Wiener & Co op het Oostenburgereiland. De Akropolis/Generaal op het Zeeburgereiland, het humanistisch wooncomplex, en B-Mine, naast de A’DAM-toren in Noord, waren de concurrenten.

Wiener & Co  is een complex met 76 woningen, waarvan veertien met een aanlegsteiger voor een eigen boot op de plek waar vroeger VOC-schepen te water gingen. ‘Een juweel voor de binnenstad:Wiener & Co maakt indruk in alle opzichten, niet in het minst vanwege het doorzettingsvermogen van het projectteam’, schrijft de jury in haar rapport.

De architecten Arons & Gelauff zijn met aannemer Heijmans zes jaar bezig geweest om de voormalige werf en opslagterrein van bouwmaterialen om te toveren tot een luxueuze woonwijk. De vijf gebouwen van Wiener & Co zijn gegroepeerd rond twee gemeenschappelijke hoven. Ze vallen op door de goudkleurige en zinken gevelbekleding.

De Zuiderkerkprijs werd voor de twintigste keer uitgereikt. De prijs is de graadmeter voor de stand van de woningbouw in Amsterdam.