Home Lezen en schrijven Winnaar Oosterparkprijs bekend tijdens feestavond van Festival Boeken door Oost

Winnaar Oosterparkprijs bekend tijdens feestavond van Festival Boeken door Oost

0

De jury van de (Eerste) Oosterparkprijs heeft zich gebogen over de tien nominaties voor deze literaire prijs voor Amsterdam Oost. Net als tachtig andere verhalen werden ze de afgelopen maanden ingezonden voor de prijsvraag ‘Schrijf je Straat’ van Schrijvers uit Oost en Dwars door de buurt. De uitslag wordt op zaterdagavond 26 mei bekend gemaakt tijdens ‘Dansen door Oost’, de feestavond van Festival Boeken door Oost.

Schrijfster en cultureel commentator Joyce Roodnat van NRC Handelsblad en de critici en romanschrijvers Persis Bekkering (de Volkskrant) en Arie Storm (Het Parool) verbaasden zich tijdens het jurydiner over het hoge niveau van de inzendingen. Arie Storm: ‘Ik heb de hele bundel van voor naar achter doorgelezen, dus inclusief de veertien verhalen van ‘professionele’ schrijvers, en zag vaak nauwelijks verschil in niveau.’

Aan het begin van de maaltijd maakten bijna alle inzendingen daardoor nog kans op de prijs. Toch moest er gekozen worden, en na vier uur discussiëren bleef er tegen middernacht uiteindelijk één winnaar over.

De (Eerste) Oosterparkprijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt en bestaat uit een eikenhouten bloembak van de firma Stadshout, vervaardigd uit een in 2015 gevelde eik uit het Oosterpark, plus een bedrag van 500 euro.

De nominaties zijn, samen met 14 andere verhalen, te vinden in de deze week verschenen verhalenbundel Door Oost en werden geschreven door: Derk Fangman, Marije Doodewaard, Arjen de Wit, Joost van Tilburg, Anne Schepers, Reineke Schermer, Sacha Voogd, Miriam Verrijdt, Jouke Turpijn en Lila Payens.