Home Eten&Drinken Winterlicht op Pampus: romantisch, warm én lekker!

Winterlicht op Pampus: romantisch, warm én lekker!

0

Ooit ervaren hoe het is om voor Pampus te liggen? Wellicht tijdens een avondje stappen. Maar misschien heb je nooit écht voor Pampus gelegen. Forteiland Pampus! Tijdens een culinaire avond met Winterlicht vaar je, samen met de inspirerende kapitein Imre van Navigo Amsterdam, naar het eiland Pampus. Een avond vol heerlijke hapjes, romantische taferelen en grootse stiltes.

Tekst Eline van Dam | Foto’s Chris bakker

Niet voor niets is de slogan van Winterlicht op Pampus ‘Proef de verstilling’. Want dat is wat je doet. Ten eerste proef je een unieke sfeer. Een sfeer die je alleen ervaart op een eiland, ver verwijderd van de kust. Daarbij komt dan kijken dat je je in een historisch fort bevindt waar vroeger, tijdens de VOC-tijd, Eerste Wereldoorlog én Tweede Wereldoorlog van alles gebeurde. Ten tweede proef je de heerlijkste smaakcombinaties. En daar word je ook stil van.

Genieten van zonsondergang
De dag begint aan de kade in IJburg; een uur voordat de zon ondergaat. Kapitein Imre wacht alle passanten met veel vreugde en enthousiasme op. Eenmaal op de boot bestelt iedereen een heerlijk drankje: van winterthee met anijs en kaneel tot het originele Pampusbier. Met een fleeche kleedje nemen we plaats op het dek om van de zonsondergang, en de mysterieuze mist die in de lucht hangt, te genieten. Een half uur later vertrekt de boot. Met ronkende motoren varen we het IJmeer op. In de verte zien we het bijzondere eilandje oppoppen.

Je voelt romantiek
Winterlicht op Pampus is een indrukwekkende zoektocht naar een verborgen parel nabij Amsterdam, naar de geheimen uit het verleden en naar al het lekkers wat te proeven valt. Het is een ervaring die je deelt met mensen van wie je houdt. Vanaf moment één voel je de knusse en warme gloed in de boot hangen. Alsof het een hele fijne Kerstavond is.

‘Eilandbewoners’
En dan is het zo ver: je ligt voor Pampus! Binnen enkele seconden sta je er ook op. Door vriendelijke mensen, waarvan je denkt dat het eilandbewoners zijn, word je opgewacht met kleine hapjes, zoals gorgonzolamouse in een schelpje. De zogenaamde eilandbewoners hebben iets te vertellen. Op het plein voor het fort staan vier grote tonnen met brandend hout. Tijdens het opwarmen wordt de vrolijke gids Liesbeth voorgesteld.

In tijdmachine
Samen met Liesbeth duiken we het fort in. Het voelt alsof we in een tijdmachine stappen, terug naar de tijd dat soldaten patrouilleerden door de grachten en kruit in kanonnen stopten. Na een interessant geschiedenisverhaal worden we op pad gestuurd om de drie gerechtjes met een thema te zoeken. Elk gerecht bevindt zich in een speciale kamer, zoals de schutterskamer en de kapiteinskamer. Het is leuk om te zoeken maar de geur van het heerlijke voedsel. Dat zorgt er voor dat we de gerechten in no-time vinden!

Twee uur lang genieten
Gelukkig maar, want het hoofdgerecht staat al op ons te wachten. In het bijbehorende paviljoen worden we voorzien van smaakvolle wijn en drie verrassende warme pannetjes: elk met een heerlijke inhoud. Twee uur lang is het genieten geblazen, terwijl we op de achtergrond de lichtjes van de stad Amsterdam zien branden. Als afsluiter krijgen we een seizoensgebonden dessert waar we onze vingers opnieuw bij aflikken.

Terug naar IJburg
Dan is het tijd om weer te vertrekken. We wandelen, vergezeld door de ‘eilandbewoners’ en kapitein Imre, langs een weg van kaarsjes richting de boot. We wikkelen ons in fleechekleden, bestellen een heerlijke thee – of nog een lekker pampusbiertje – en laten ons terugbrengen naar het vaste land. Eenmaal aangemeerd aan de kade van IJburg wordt er hartelijk afscheid van ons genomen waarna we met een grote glimlach op ons gezicht, en een rond gegeten buik, terugkeren. Wat een geslaagde avond. Een avond waar warm en koud, romantiek en spanning, perfect samen zijn gegaan!