Home Overzicht Woningbouw Sluisbuurt de hoogte in: Manhattan in het IJ

Woningbouw Sluisbuurt de hoogte in: Manhattan in het IJ

0

De Sluisbuurt op Zeeburgereiland speelt hoogbouw en verdichting de hoofdrol, net als op veel andere plaatsen in de stad. De plannen voorzien onder meer in zeventien torens van 40 tot 143 meter hoog. Dat is volgens de gemeente nodig omdat er de komende jaren veel woningen moeten worden gebouwd. In de Sluisbuurt zullen er zo’n 5.500 woningen komen.

Het stedenbouwkundig plan voor de Sluisbuurt biedt ruimte aan 28 gebouwen met een hoogte die varieert tot 143 meter. Elf gebouwen hebben een hoogte van 30-40 meter, elf torens worden 40 tot 80 meter en zes torens bereiken een hoogte tussen de 80 en 143 meter. Dat betekent dat de hoogste torens vergelijkbaar zijn met een slankere versie van de Rembrandttoren bij het Amstelstation. De plek van de torens is zo gekozen dat de hoogste torens in het noorden van het gebied staan. Ze worden uit elkaar geplaatst zodat de ‘skyline transparant en indrukwekkend’ is. Vanuit de historische binnenstad zullen de torens niet of nauwelijks zichtbaar zijn.

Geen bouw in landelijk Noord
‘Amsterdam groeit binnen de bestaande stadsgrenzen’, legt wethouder Grondzaken Eric van der Burg uit. ‘We hebben afgesproken om gebieden zoals landelijk Noord ook echt landelijk te houden en daar niet te bouwen. Dit betekent dat we op andere plekken gaan verdichten en de hoogte in gaan.’ Volgens de wethouder wordt de Sluisbuurt, naast stedelijk ook een prachtige locatie met veel water waar fietsers en voetgangers centraal staan. Buurt-, sport-, groen- en wijkvoorzieningen worden verspreid door de buurt aangelegd en nodigen uit tot bewegen met (on-)verharde paden voor fietsen, wandelen en hardlopen. Een nieuwe fietsbrug zorgt ervoor dat de buurt vanaf het Oostelijk Havengebied goed bereikbaar is.

Bewegende stad
De Sluisbuurt wordt ontworpen op basis van de principes van de bewegende stad waarbij fietsen, lopen, sporten en bewegen centraal staan. Van der Burg: ‘Met brede stoepen en schoolpleinen nodigen we kinderen uit om buiten te spelen. Ook gebouwen worden met dit principe gebouwd, denk hierbij aan sporten op het dak of de plaats waar een trap of lift wordt geplaatst. Hoe vaak komt het niet voor dat de lift je tegemoet straalt maar de trap nergens te vinden is?’

Woningen en voorzieningen
De Sluisbuurt omvat ongeveer 30 procent sociale huurwoningen en 70 procent vrije sector woningen. Hierbij wordt ook rekening gehouden met mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning maar te weinig voor een vrije sectorwoning. Hier wordt middeldure huur voor ontwikkeld. Naast woningen wordt ruimte gemaakt voor  maximaal 100.000 m2 bruto vloeroppervlakte voor buurtvoorzieningen, winkels, werkruimten en commerciële functies. Ook vallen grotere voorzieningen zoals scholen hieronder.

Het stedenbouwkundig plan voor de Sluisbuurt ligt van 10 november tot 22 december ter visie.