Woonbootbewoners moeten ruimte maken voor uitbreiding camping Zeeburg

    0
    Het plan voor uitbreiding van camping Zeeburg.

    Deze lente zouden de eerste bezoekers van het nieuwe eiland van camping Zeeburg aan de Zuider IJdijk hun tenten hebben opgezet. De bewoners van de woonboten aan de Zuider IJdijk en de Diemerzeedijk zien dat al jarenlang niet zitten en procedeerden tot aan de Raad van State aan toe. Maar nu moeten zij uiteindelijk van de bestuursrechter ook ruimte maken om het eiland te kunnen aanleggen. Dat is de uitkomst van het kort geding dat de camping tegen de bootbewoners had aangespannen.

    In 2003 leverde campingeigenaar Toon Wijenborg zijn eerste voorstel in. De woonbootbewoners aan de Zuider IJdijk voeren vervolgens een jarenlange strijd tegen de uitbreiding van de camping in het water van het IJmeer. Zij vreesden en vrezen nog steeds voor de gevolgen van de uitbreiding voor de flora en fauna in het gebied en hun eigen woongenot. In hun bezwaar voerden de bewoners deze argumenten aan, maar zij wezen ook op administratieve fouten in het bestemmingsplan. Nu 15 jaar later lijkt het nieuwe kampeereiland er te komen.

    Op een kampeereiland komen maximaal tweehonderd kampeerplaatsen en op een aanplemping is er plaats voor maximaal 23 camperplaatsen. Op het kampeereiland zijn geen voertuigen toegestaan, met uitzondering van hulp- en nooddiensten. De parkeervoorzieningen worden gerealiseerd op de bestaande camping, waarbij de parkeervoorzieningen van zowel de bestaande camping als van de uitbreiding bij elkaar gevoegd worden. Hierdoor moet de camping een autovrij karakter krijgen, dat past bij de natuurlijk omgeving. Bij de uitbreiding van de camping is ook voorzien in een brede natuurvriendelijke oever.