Home Overzicht Krijgt sportpark Voorland/Middenmeer de naam van Johan Cruijff?

Krijgt sportpark Voorland/Middenmeer de naam van Johan Cruijff?

1
Het gigantische portret van Johan Cruijff in Park de Meer, tussen sportpark Middenmeer/Voorland en Betondorp

Dat een straat, plein of weg moet worden vernoemd naar Johan Cruijff staat voor veel mensen als een paal boven water. Het Stadionplein krijgt die eer niet.De discussie gaat voort. Nu gaat de stadsdeelcommissie Oost praten over de meest voor de hand liggende idee: noem sportpark Voorland/Middenmeer naar Johan Cruijff.

De naam het voetbalfenomeen is nauw verbonden met de Watergraafsmeer. Vorig jaar hebben bewoners, ondernemers en belangstellenden de mogelijkheden besproken voor een nieuwe naamgeving in de Watergraafsmeer. Het resultaat daarvan is nu openbaar gemaakt.

Cruijff hoort bij de Meer en Betondorp
‘Als de naam van sportpark Voorland/Middenmeer verandert in Sportpark Johan Cruijff krijgen we hiermee een prachtige entree naar de stad en eerbetoon aan Johan Cruijff’, legt Frank Stork, een van de initiatiefnemers uit, ‘want Cruijff hoort bij de Watergraafsmeer en Betondorp. Cruijff groeide op in Betondorp en waar nu Park de Meer staat, stond ooit het Ajax-stadion De Meer.’

Ook praktische oplossing
Ook in praktische zin is het handig om het sportpark de naam van Johan Cruijff te geven. ‘Voor alle verenigingen in het sportpark verandert de adresaanduiding niet omdat de straten in en rond het sportpark, het Voorlandpad en de Radioweg, hun eigen naam behouden.

Deel Middenweg wordt Johan Cruijff Promenade
Dat geldt ook voor het tweede idee dat in de stadsdeelcommissie wordt besproken. Frank Stork: ‘Al eerder hebben we voorgesteld om de naamgeving van een gedeelte van de Middenweg te veranderen in Johan Cruijff Promenade. Daarbij gaat het om het deel vanaf de ringweg A10 tot aan het punt waar de parallelweg van de Middenweg begint, dat is bij nummer 326. Na de verandering van de straatnaam kunnen alle bewoners en ondernemers hun huidige adres op de Middenweg behouden. Ook de haltes van het GVB en het OV verliezen niet hun huidige aanduiding.’

QR-bordjes
De initiatiefnemers leggen nog een idee voor aan de stadsdeelcommissie. Samen met de Vrienden van de Watergraafsmeer en andere geschiedschrijvers willen zij de geschiedenis tonen door middel van bordjes met een QR-code. Die bordjes linken dan naar informatie over Johan Cruijff, Ajax, De Meer, Café Meerzicht (nu De Avonden), Park de Meer, de Akkerstraat en Betondorp waar hij Johan Cruijff isgeboren en opgegroeid.

 

1 REACTIE