Home Duurzaam Wormen aan het werk in hun nieuwe hotel op IJburg

Wormen aan het werk in hun nieuwe hotel op IJburg

0

Zaterdagmiddag stelde Janneke Verweij van bureau Cocasa het eerste wormenhotel op IJburg in gebruik in de Lumièrestraat. Een eerste stap in het scheiden van groente en fruitafval in deze buurt, waartoe Cocasa zelf het initiatief nam. De wormen maken mooie compost van het organisch afval. Buurtbewoners wierpen een handje vol stadse wormen door in het van hout opgetrokken hotel.

Door Jaap Kamerling

Op het Zeeburgereiland was al een wormenhotel en er volgen er nog meer zoals op het Steigereiland. Daphne Meijer GroenlLnks-lid van de bestuurscommissie verrichtte de officiële opening. Het van hout opgetrokken riante hotel is gebouwd door mensen van Basic Activering, die dit als dagbesteding deden. Zowel jongeren als ouderen met achterstand op de arbeidsmarkt. Het wormenhotel is met subsidie van het stadsdeel tot stand gekomen. In heel de stad komen een dikke twintig wormenhotels.

Dagelijks belanden er gigantische hoeveelheden aardappelschillen, klokhuizen en koffiedik in de vuilnisbak, terwijl dit favoriete kostjes zijn voor de worm. In een Wormenhotel leven zo’n vijftig wormen die compost maken van juist dat afval, en daar maken ze vruchtbare aarde van die bomvol mineralen zit. Deze natuurlijke compost hebben we hard nodig om ervoor te zorgen dat onze bodem vruchtbaar blijft zodat we er eten op kunnen groeien. In de Wormenhotels sluiten we zo een kleine kringloop met ons keukenafval. Met hun harde werk zorgen wormen dus voor een vruchtbare bodem en een gevuld

Per wormenhotel kunnen zo’n twintig huishoudens hun groente- en fruitafval inleveren. Dit organisch afval wordt door de wormen omgezet in vruchtbare compost die geschikt is voor tuin- balkon- en kamerplanten.

De nieuwe wormenhotels komen op de Lumièrestraat hoek Maria Austriastraat, Talbotstraat hoek Maria Austriastraat en Jan Olphert Vaillantlaan (bij café-restaurant Vrijburcht).

Vorig artikelDe schijnbare absurditeit van het dagelijks leven
Volgend artikelMetrostation Spaklerweg wordt grondig opgeknapt