Home Overzicht Zachtaardige knokploeg van mantelzorgers

Zachtaardige knokploeg van mantelzorgers

0

Boksen en mantelzorg, een ongewone combinatie. Voor de mantelzorgers in de leeftijd tussen 50 en 65 jaar die wekelijks boksles krijgen, is het inmiddels dé manier om de zorgen van zich af te slaan. En om de basistechnieken onder de knie te krijgen. Dat blijkt nog niet zo gemakkelijk. Wie met boksen begint is gauw geneigd om een verkrampte houding aan te nemen, legt trainer Akmel uit, en dat is nu juist niet de bedoeling: ‘Je begint met een óntspannen houding, en je kijkt naar wie er voor je staat.’

Door Hella de Groot | Beeld Gerard Valentijn

Hij doet de oefening voor van de vier bewegingen die aan een vuistslag voorafgaan: met de vuist naar links bewegen, naar rechts, een hoek maken met je elleboog, knie naar voren en dan een directe met je vuist. In duo’s brengen de deelnemers de instructies in praktijk, maar al gauw geeft Akmel nieuwe aanwijzingen: ‘Blijf niet staan met je knie naar voren, dan ben je kwetsbaar. Ga direct naar achteren om vaart en kracht te behouden en haal dán, beheerst, uit.’ Deelneemster Karin deelt een paar ferme beuken uit aan een bokszak. Als ze weer op adem is, zegt ze: ‘Ik vraag me soms wel af wat ik hier doe, het is afzien.’

‘Ik kan het niet, jou slaan’

De mantelzorgers staan even later weer om Akmel heen voor uitleg over de vuistslag. Hij biedt Rijna (64) zijn kaak aan, waar ze, zo verzekert hij haar, gerust een klap op kan geven. Rijna neemt haar positie in maar wendt zich toch af: ‘Ik kan het niet, jou slaan.’ Akmel kijkt de kring rond: wie? ‘Ik doe het wel,’ zegt Paulien (52) en ze stapt naar voren maar ook haar slag blijft half in de lucht hangen.

Thee
‘Boksen, ik zou er zelf niet opgekomen zijn om te doen,’ vertelt Paulien na afloop van de les bij een kop thee. Ze is mantelzorger van een autistische zoon (13). ‘Ik had een mail ontvangen over dit initiatief. Er stonden dingen in die mij aanspraken, bijvoorbeeld: werken aan je weerbaarheid. Maar het belangrijkste vond ik het zinnetje ’een uurtje voor jezelf’. Met rustige uitleg over basistechnieken en aandacht voor ademhaling en concentratie, daar heb je altijd iets aan.’

De cursus Boksen voor mantelzorgers is een initiatief van buurtbewoner Rijna Veerkamp. Als mantelzorger van haar moeder stapelden de frustraties zich op over de ondermaatse zorg in het verpleeghuis. ‘Ik zat me maar kwaad te maken, daar moest ik wat mee doen, vond ik. Natuurlijk heb ik zitten denken aan mindfullness, maar ik had meer nodig, iets met pit.

Initiatiefneemster Rijna Veerkamp.

Boksen, dat was het! Er zijn vast meer mantelzorgers zoals ik die stoom willen afblazen, dacht ik. Boksen voor mantelzorgers bestond niet, toen ik met mensen ging praten kreeg ik veel positieve feedback. Ik heb een plan ingediend en subsidie aangevraagd. Totaal geen ervaring mee, maar als je gemotiveerd bent, dan lukt zoiets. Het geeft mij veel voldoening dat ik mijn idee heb verwezenlijkt. Ook dat we na de les samen thee drinken vind ik hartstikke leuk.’

Knokkers
Loek (63) knikt. Hij is hier iedere donderdagochtend te vinden met zoon Laurens (33). In de zaal stonden ze zonet in opperste concentratie tegen elkaar te sparren, nu zitten ze gezellig met een kop thee in de hand. Op de vraag of hij mantelzorger is denkt Laurens na. ‘Nee, volgens mij is m’n vader mantelzorger  voor mij,’ antwoordt hij bedachtzaam. Loek knikt: ‘En mijn zoon is mantelzorger voor zijn tante. Hij doet boodschappen voor haar, helpt haar met dingen, en zo is de cirkel rond. Voor ons is het boksen ontspanning, wij willen elkaar geen pijn doen. Wij zijn geen vechters, maar we zijn wel knokkers, figuurlijk dan. Het gaat ons niet om winnen, het gaat om trainen, en de les is iedere keer anders. Na afloop kun je je verhaal kwijt, je staat er nooit alleen voor.’

Ben je mantelzorger en wil je meedoen aan de bokslessen? Deelname is gratis, aanmelden verplicht. Neem contact op met Rijna Veerkamp 06 1259 0876. Leslocatie in de Tweede Oosterparkstraat 227.

Vorig artikelSpeeltuin Amsteldorp weer open
Volgend artikelSpitsvondige bierreclame met pin-up