Home Kunst Zeeburg zingt: muzikaal en gastvrij

Zeeburg zingt: muzikaal en gastvrij

0

IJopener gaat graag op visite bij koren, fanfares en bandjes. Bij Zeeburg Zingt bijvoorbeeld: een 55+ koor met een krachtig geluid. Ze bestaan al twintig jaar en repeteren wekelijks in activiteitencentrum Kindervreugd in de Indische Buurt. Het koor telt dertig leden, nieuwe leden zijn welkom.

Tekst Hannie Raaff | Foto Arjen Poortman | IJopener

Buurvrouw en ik wonen nog niet zo lang in Amsterdam, we zingen graag en willen ook meer mensen leren kennen. Een koor is dan een prima idee. Als je op zoek bent naar een koor, waar let je dan op? Een koor moet volgens ons een mooi repertoire hebben, leuke leden, ambities maar geen kapsones, een goede dirigent en na afloop een biertje drinken.

Mijn keuze valt op Zeeburg Zingt. Eerst dacht ik dat ik er nog niet oud genoeg voor was. Maar ja, het is lekker in de buurt en je hoeft niet voor te zingen voor je mee mag doen. Bovendien heeft IJopener ook oudere lezers die graag zingen. Dus fiets ik op woensdagmorgen naar de Kramatweg.

Luchtsprongetje
Bij binnenkomst word ik enthousiast ontvangen. Hoe heet ik? Heb ik vaker gezongen en zing ik liever alt of sopraan? Weet ik dat niet? Geeft niets. Gewoon lekker meedoen, dan kom ik daar wel achter. Aan een lange tafel zijn koorleden met de dirigent bezig om mappen klaar te maken voor het nieuwe zangseizoen. Iedere deelnemer krijgt een eigen map, ik ook. Mijn hart maakt een luchtsprongetje: mooie liedjes uit de jaren zestig. Geen probleem dat ik mijn leesbril ben vergeten, de letters en het muziekschrift zijn groot afgedrukt. Overigens hoef je geen noten te kunnen lezen. Het zingen leer je vanzelf.

Als je iedere dag zingt, houd je een sterke stem

Om kwart over tien begint de repetitie met adem- en stemoefeningen. Sommige leden willen zitten, anderen staan liever. Dirigent Catharina Bonsel begeleidt deze ochtend het koor op de piano, maar normaal heeft het koor een eigen pianiste. En dan wordt het eerste lied ingezet, Ik zou wel eens willen weten van Jules de Korte. Vrijwel alle koorleden (ik ook) kunnen dit lied meteen meezingen. Toch tikt de dirigent regelmatig af. Het moet sneller, iets hoger, beter articuleren. Een muis in een molen in mooi Amsterdam is het volgende nummer. Was dat niet van Rudi Carrell? Het klinkt heel actueel! Do wah diddy van Manfred Mann wordt driestemmig gezongen. De mannen worden aangemoedigd wat harder te zingen. Hier is een zeer goede dirigent bezig en de koorleden letten goed op, dus het resultaat wordt steeds beter. Sterker nog: het is een goed koor.

Weinig mannen
In de pauze maak ik een praatje met de vijf mannen van het koor. Net als bij veel andere koren zijn mannen in de minderheid. Ik vraag of zij een idee hebben waar dat door komt. ‘Faalangst’, zegt Klaas, ‘mannen zijn bang dat ze afgaan, vrouwen hebben daar minder last van.’ Horst vult aan: ‘Omdat vooral vrouwen zingen, denken mannen dat zingen niet erg mannelijk is en gaan ze liever kaarten of biljarten.’

Waarom komen zij dan wel zingen? Ten eerste: ze houden van muziek en van zingen. Ten tweede: een koor is gewoon gezellig, je hebt een vaste activiteit in de week en je maakt vrienden. Ten derde: zingen is een uitstekende conditietraining. Je traint je stembanden en zo voorkom je een bibberende bejaardenstem. Als je iedere dag zingt houd je een sterke stem, niet alleen met zingen, maar ook met praten.

Na afloop van de repetitie wordt teruggekeken op het voorbije seizoen. Zeeburg Zingt heeft twee concerten gegeven en treedt regelmatig op bij buurtfestiviteiten. Het thema voor het nieuwe seizoen is jarenzestig-muziek. Nederlands repertoire (Jules de Korte, Ramses Shaffy, Boudewijn de Groot), maar ook Engels en Italiaans. De ochtend wordt afgerond met Lang zal ze leven voor alle jarigen in het koor.

Als ik naar huis fiets, concludeer ik dat ik niet meer te jong ben voor Zeeburg Zingt. Verder voldoet het koor aan al mijn wensen: leuk repertoire, leuke mensen… Behalve dan het biertje na afloop, dat komt er niet van om 12 uur ’s ochtends. Maar de koffie was prima. Buurvrouw heeft ondertussen haar oog laten vallen op een koor met een echt klassiek repertoire. De volgende keer over haar ervaringen.

Zeeburg Zingt repeteert elke woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur bij Kindervreugd, Kramatweg 31. Lidmaatschap kost € 18 per maand, plus jaarlijks € 15 waarvoor je ook aan andere activiteiten bij Kindervreugd mee kan doen. Bel met Aleida Kiers (06 1530 0504) en volg vrijblijvend een of twee repetities.

Vorig artikelZorgen in de buurt
Volgend artikel330 miljoen voor hoogwaardig OV-netwerk voor IJburg