Home Overzicht Zeeburgereiland krijgt duurzame sporthal

Zeeburgereiland krijgt duurzame sporthal

0

In de Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland komt een sporthal. Behalve de straatnamen, waaraan deze buurt zijn naam ontleent, zullen de nieuwe sportvoorzieningen voor een belangrijk deel het beeld en het imago van deze nieuwe wijk bepalen. Naast de nieuwe sporthal komen ook twee sportvelden en een urban sport zone.

De sporthal op Zeeburgereiland wordt gebouwd in nauwe samenwerking met IJburg College 2 en het Stelle College. De scholen waren al betrokken bij de selectieprocedure van het architectenbureau die de sporthal gaat ontwerpen. Beide scholen ontwikkelen op dit moment nieuwbouw nabij de locatie van de nieuwe sporthal. De leerlingen zullen overdag de vaste gebruikers van de sporthal zijn. Daarnaast zal de sporthal gebruikt worden door sportverenigingen.

De sporthal krijgt een grote in drieën deelbare hal en een losse gymzaal. De sporthal komt tussen de bestaande silo’s en de nieuw te realiseren sportvelden en urban sport zone. De gebruikers van de sportvelden zullen ook gebruik maken van de kantine en de kleedkamers in de sporthal. Zo wordt de nieuwe sporthal een centrum en ontmoetingsplek voor alle sportliefhebbers uit de buurt.

‘De komst van het duurzame sportcentrum is een verrijking voor de Sportheldenbuurt waar schoolkinderen en bewoners kunnen sporten’, zegt sportwethouder Eric van der Burg. ‘In deze wijk staat bewegen centraal. Bewoners kunnen op eigen tempo en naar behoefte kiezen voor verschillende vormen van beweging. De sporthal is met haar duurzame karakter een mooie toevoeging aan het concept de bewegende stad waarin Amsterdammers worden uitgedaagd om meer te bewegen.’

Bij het ontwerp van de sporthal wordt zo veel mogelijk ingezet op een slim en bouwtechnisch goed ontwerp, zodat het gebouw zo weinig mogelijk energie zal gebruiken. Dat gebeurt door bijvoorbeeld door rekening te houden met de oriëntatie van het gebouw ten opzichte van de zon, zodat gebruikt gemaakt kan worden van zonnewarmte en -energie. Ook in de materiaalkeuze wordt rekening gehouden met ‘eerlijke’, duurzame materialen die onderhoudsarm, goed te reinigen en zoveel mogelijk stoot- en krasvast zijn.