Home Duurzaam Zeeburgia scoort flink in duurzaamheid

Zeeburgia scoort flink in duurzaamheid

0

Zeeburgia wekt sinds kort haar eigen zonnestroom op. Met 104 zonnepanelen op het dak van het clubhuis bespaart de club elk jaar 27.500 kWh grijze stroom. Om de hoeveelheid CO2-uitstoot te compenseren die zoveel grijze stroom veroorzaakt zou je bijna drie voetbalvelden vol moeten planten met volwassen eiken.

Beeld Sportief Opgewekt

‘Toen wij besloten een nieuw clubhuis te bouwen was het voor ons heel logisch om duurzaamheid daarin mee te nemen’, zegt voorzitter Marianne van Leeuwen. ‘Zo zijn er ledstrips, sensoren in de douche en is een goede HR-ketel geplaatst. We wilden ook graag zonnepanelen op het dak om onze eigen schone stroom op te wekken. Dit is inmiddels gelukt, mede dankzij subsidie en de duurzaamheidslening van de gemeente. Sportief Opgewekt, die de panelen plaatste, presenteerde ons bovendien een concept om met de zonnepanelen geld te verdienen. Voor € 250 kunnen bedrijven een jaar lang een zonnepaneel adopteren. Als duurzame sponsor komt hun bedrijfslogo op ons energiescherm en krijgen ze bijvoorbeeld ook elk jaar een rapport met de duurzame opbrengst van hun sponsoring. Er zijn momenteel nog enkele duurzame sponsorplekken vrij.’

Leden deelgenoot duurzaamheid
De leden van voetbalvereniging Zeeburgia zijn deelgenoot van de verduurzaming. Dat is een van de redenen om voor Sportief Opgewekt te kiezen. Bewustwording is hij hen een vast onderdeel is van de verduurzamingsaanpak. Die start komend najaar. Ook hangt er sinds kort in het clubhuis een energiescherm dat Sportief Opgewekt speciaal voor de vereniging ontwikkelde. Daarop zien de leden in sportieve beelden hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken en binnenkort ook hoeveel stroom de vereniging gebruikt. Op het scherm is bovendien plek voor de duurzame sponsors.

Op een speciaal ontworpen Energiescherm is de opwek van zonnestroom te zien.