Home Rob Zwetsloot Zeehondjes op je bord

Zeehondjes op je bord

0

Het was een zonnige dag, er waaide een flauw briesje en ik maakte een boottochtje door de Waddenzee om zeehondjes te gaan spotten. De schipper vertelde op gemoedelijke wetenswaardigheden over zeehonden in de Waddenzee. Leuke weetjes, ditjes en datjes en feiten en cijfers. Geen wolkje aan de horizon, geen zorgen en je zou dus denken genieten maar.

De zeehonden lagen vredig te slapen op een zandbank. Het gaat goed met de zeehondjes, sprak de schipper en kwam met verontrustende gegevens die de zwartkijker en sombermans in mij wakker kusten op deze mooie zomerdag. Misschien gaat het wel te goed met die zeehondjes en keert die heuglijke ontwikkeling zich tegen ze. Want na zonneschijn komt altijd regen. Na het zoet komt het zuur. Zeven vette jaren, zeven magere jaren. Enzovoort.

Er vormden zich in mijn gedachten een zwart scenario voor deze alom geliefde diertjes, een donker visioen, een helse openbaring, een danteske fantasie waarin zeehonden ogen worden afgeschilderd als gevreesde jagers en agressieve roofdieren waarvan er teveel zijn., al meer dan 13.000 in de Waddenzee alleen De Waddenzee is overbevolkt Per zeehond eten ze dagelijks 7 kilo vis Een bedreiging voor de visstand en de visserij.

Omdat de Waddenzee te klein is voor al die schadelijke zeehonden zwermen ze uit over heel Nederland. Er zijn al zeehonden gesignaleerd in de het IJ bij Amsterdam en op de Maasvlakte in Rotterdam. Hoe lang zal het duren voor er een zeehond door de Ringvaart zwemt of door het Amsterdam-Rijnkanaal met ernstige hinder voor de scheepvaart tot gevolg. En vallen ze kinderen aan die zwemmen bij Blijburg. Dan hebben we overal zeehondjes en niet alleen in Artis.

Het moment dat men begint met het afschieten van zeehonden komt dan snel dichterbij, Als een stukje noodzakelijk natuurbeheer vergelijkbaar met het afschieten van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Bijkomend voordeel is dat zeehondenvlees dan weer op het menu kan komen, zoals bijvoorbeeld in Canada en Zweden en Groenland. Zeehondenvlees schijnt een heel aparte smaakervaring op te leveren, een palet aan smaaksensaties dat de fijnproevers niet aan zich voorbij zullen willen laten gaan.

Het is een win-win situatie. De zeehonden krijgen de ruimte. De vissers kunnen weer hun brood verdienen. De scheepvaart is verlost van ernstige hinder en restaurants hebben weer iets nieuws om op het menu te zetten.