Amsterdam Oost is goed vertegenwoordigd in Amsterdam veranderstad: de zachte atlas II, het nieuwe boek van beeldend kunstenaar Jan Rothuizen (1968). Als bewoner kent Rothuizen deze buurt op zijn duimpje.
Door Anna ten Bruggencate | Beeld Mijn buurt, © Jan Rothuizen
Amsterdam verandert continue, in grote en in kleine dingen. Jan Rothuizen neemt je als het ware mee op reis door de stad en laat details zien waar je anders zo voorbij zou lopen; hij opent deuren van gebouwen waardoor je een kijkje krijgt in het leven van degenen die er wonen of werken. Maar…. er komen geen mensen voor op zijn tekeningen.
Tijdens zijn verblijf in New York in de jaren negentig merkte Jan Rothuizen dat wandelen en tekenen hem beter bevielen dan schilderen. De tekeningen van Rothuizen lijken op de plattegronden die je als kind tekende van je ouderlijk huis of van je kamer. Het is een soort ‘google street view’ in lijntjes. Maar Rothuizen tekent niet letterlijk de straten of de binnenkant van gebouwen. Het zijn persoonlijke interpretaties van die binnen- en buitenruimtes. Zijn illustraties zijn twee pagina’s groot en laten een mengeling zien van feitjes, persoonlijke herinneringen, humor en tekst.
De tekening ‘Mijn buurt’ heeft als centrale lijn de Middenweg. Hoe Rothuizen en zijn familie deze woonomgeving gebruiken maakt hij zichtbaar door persoonlijke tekstjes als ‘de chagrijnige feestwinkel’ waar hij met zijn gezin om de hoek woont. Over de viswinkel: ‘ze praten onderling in onverstaanbaar dialect (Volendams)’ en over Oostpoort: ‘het bruisende (not)’. Als bewoner van Oost weet je meteen wat hij bedoelt. Een andere tekening laat Rothuizens interpretatie van het Javaplein en omgeving zien. En we krijgen een kijkje in de werkplaats van Ger Bikes in Betondorp waar Ger Hermans al 23 jaar frames bouwt voor race- en baanfietsen.
In De Volkskrant verschijnt iedere maand een getekende plattegrond van Rothuizen. Op zijn eigen website www.janrothuizen.nl is het bekroonde interactieve project ‘Refugee Republic’ te zien: een plattegrond van een vluchtelingenkamp gebaseerd op het Domiz Camp in Irak. Jan Rothuizen is vaste tekenaar bij het Rijksmuseum. Eerder verscheen van Rothuizen De zachte atlas van Amsterdam. Ook deze tweede atlas heeft een zachte kaft.
Veranderstad Amsterdam: de zachte atlas II is verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam en verkrijgbaar bij de boekhandels in Amsterdam-Oost.