Home Overzicht Zonnen en spelen op de schaatsbaan

Zonnen en spelen op de schaatsbaan

0

Stadsstranden zijn hip. In Lolaland en Pllek stromen jong en oud tezamen om van de zon te genieten, te borrelen of lekker te eten. Vanaf dit voorjaar is er in de Watergraafsmeer ook een stadsstrand met mooi zand op het complex van de Jaap Edenbaan.

Jan Molenaar | Foto Eddy Ellert | Dwars

In voorgaande jaren werd het complex alleen door schaatsers gebruikt om te schaatsen en te eten en drinken in Café Jaap. Dit jaar is het café vanaf 2 mei voor het eerst ook in het zomerseizoen open met een zandstrand en speelmogelijkheden op het binnenterrein voor de jeugd, in samenwerking met Vedett en brouwerij ‘t IJ. Ik spreek hierover met Joris Wouters van de directie van de Jaap Edenbaan en ik doe nog een indruk op een avond bij de start van het seizoen.

Horeca en spelen
Het idee om dit project te starten, ontstond vanuit het idee dat het mogelijk moest zijn voor de buurt ook in de zomer te recreëren. Het terrein lag er in de zomer verloren bij en er was behoefte om daar iets mee te doen. De trend in Amsterdam is dat kinderen steeds minder bewegen en als ze bewegen dat dit eenzijdig gebeurt.

Het terras zal waarschijnlijk het grootste van Amsterdam worden

Het middenterrein van het complex is nu omgetoverd tot een groot speelterrein. Er zijn begeleiders. Dit zijn globaal dezelfde mensen die in de winter de schaatslessen hebben gegeven. De opdracht die de begeleiders hebben, is om niet te sturen maar zo veel mogelijk de kinderen zelf te laten spelen. De omgeving is zo ingericht dat het uitnodigt elementaire vaardigheden zoals trappen, gooien, vangen, klimmen en vallen, spelenderwijs te oefenen. Begeleiders zijn er om te zorgen dat dit op een gezellige en veilige manier gebeurt.

Verder denkt de Jaap Edenorganisatie dat er in de buurt een behoefte is om lekker te eten en te drinken in een zomerse sfeer. Ook hier zijn de medewerkers van het café, Café Jaap, weer grotendeels dezelfde die er ’s winters werken. Er zijn nu ook een buitenbar, strandstoelen en parasols. Voor het inrichten van het terrein werd advies ingewonnen bij Vedett en brouwerij het IJ, die zich enthousiast toonden over dit initiatief en deze samenwerking. De horeca is op het Jaap Eden complex in eigen beheer en er wordt bier geschonken van allerlei leveranciers

Koude start
Op vrijdag 3 mei komen Arie van Tol en ik even een drankje drinken en de sfeer proeven. Het is helaas een regenachtig en koud begin van dit strandseizoen voor Jaap Eden en de bewoners. Het strand ligt er wel mooi en gezellig bij maar uiteraard zit iedereen binnen. Daar is het verrassend druk en het lijkt even of ik weer in de winter ben beland met al die tafels waar mensen gezellig zitten te eten. We warmen ons op bij een gezellig plekje bij het vuur. De winterkost heeft plaats gemaakt voor zomerse maaltijden. Ik geniet van een zomers biertje, Chouffe Soleil.

In het openingsweekend organiseert een evenementenorganisatie een apenkooi op het middenterrein. Datgene dus dat altijd het favoriete bij gymnastiek! Buurtbewoners hebben geïnformeerd of ze hun activiteit misschien op het complex kunnen organiseren zoals bijvoorbeeld yogalessen vertelt Joris Wouters. Al deze initiatieven zijn bijzonder welkom!

Grootste terras
Het is nog onzeker hoe dit initiatief gaat uitpakken legt Wouters uit. Het is natuurlijk een volkomen nieuw fenomeen in Oost. Hoeveel begeleiders en horecamensen er nodig zijn, is nog een grove schatting. Hij is optimistisch; het terras zal waarschijnlijk het grootste terras van Amsterdam vormen en de reacties uit de buurt zijn positief. Hopelijk wordt het weer nu snel zomers. Het is in ieder geval zeker dat Oost er een leuk uitje en wat horeca betreft een sterke troef bij krijgt.