Home Duurzaam ‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar’

‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar’

0
Helaas is dit beeld geen uitzondering.

De woorden zijn van Eberhard van der Laan in zijn afscheidsbrief van 18 september 2017: ‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar’.  Maar hoe zorg je goed voor de stad als je al zo lang hoort over vervuiling, opwarming en uitputting. Goed voor elkaar zorgen lijkt makkelijker.

Tekst en foto Dick Feenstra

Als ie­der­een zijn afval opruimt en niet op straat, in de gracht of in de natuur dumpt, zullen veel mensen zich minder ergeren aan steeds meer blikjes, drankflesjes, plastic verpakkingen en peuken.

Bijna dagelijks lees je in de krant over poolijs dat sneller smelt dan verwacht, insecten die verdwijnen waardoor de voedselvoorziening in gevaar kan komen, de slechte lucht­kwaliteit, terwijl Schiphol blijft uitbreiden. Of over een continent pastic, giftig en schadelijk, dat in de oceanen drijft: ‘Op het water drijft een albatros. Hij stierf aan een tandenborstel in zijn buik.’

Is het wel waar?
Zestien containerschepen blijken evenveel koolzuurgas (CO2) te produceren als alle auto’s op de wereld. Er varen zo’n 50.000 van die schepen over de zeeën. Of je hoort dat er 2000 zwembaden water nodig zijn om het gif van één laptop te verwerken.

We worden overstelpt met zoveel nieuws, waardoor je je machteloos en hopeloos kan voelen. Je wil je afsluiten voor de problemen of ze ontkennen: – is het wel waar? -, schuift het schuldgevoel weg en praat je milieubelastend gedrag goed. Want we willen blijven kopen en we blijven vlees eten, omdat het lekker is en we zijn zo toe aan die vliegvakan­tie.

Comfort
Voor een retourtje Bali komt er zo’n 400.000 liter kerosine op tien kilometer hoogte in de atmosfeer en zouden er 1000 bomen moeten worden geplant om de schadelijke effecten teniet te doen. Om één kilo vlees te produceren heb je 10.000 liter water nodig en daarbij ontstaan zeer sterke broeikasgassen. Vlees is een inefficiënte voedselbron. Om één vleeseter te voeden kun je zeven vegetariërs van voedsel voorzien.

We rebelleren en verzetten ons, willen ons geen dingen ontzeggen. We willen ook niet dat ons comfort minder wordt. Het lijkt wel of we door willen gaan met vervuilen en interen op onze planeet. We verplaatsen zelfs ons probleem naar de der­de wereld, waar ontbossing en vervuiling toeslaan, opdat wij kunnen blijven consumeren. Wat zijn we aan het kapot maken?

Uitstel
Van onze regering hebben we niet veel te verwachten. De economie is belangrijker dan het milieu. Al in 2002 werd gezegd dat er statiegeld zou worden ingevoerd als de hoe­veelheid zwerfvuil niet enorm zou worden terug gedrongen. In 2021 wordt statiegeld ingevoerd op plastic flesjes als er niet zeventig tot negentig procent minder op straat, in het water of in de natuur terecht komt. Voor blikjes geldt dit niet, terwijl zwerfvuil voor een groot deel uit blik bestaat. De su­per­mark­ten, frisdrankfabrikanten en de verpakkingsindu­strie krijgen dus nog eens drie jaar uitstel!

Gelukkig zijn er ook positieve berichten. Zo wil Groen Links dat er over acht jaar alleen nog elektrisch verkeer in de bin­nenstad rijdt en verbiedt de EU het gif dat hommels en bijen doodt.

Duurzamer leven
Wat kan je als eenling doen om toch gelukkig te zijn en je lekker te blijven voelen? Welke keuzes kun je maken en duurzamer leven?

Dit zijn een aantal mogelijkheden. Gebruik producten opnieuw, geef ze een tweede kans. Koop minder of koop tweedehands. Doe aan energiebesparing. Neem de fiets in plaats van de auto. Eet minder vlees. Ga niet met het vliegtuig.

Het heeft geen zin om somber te worden van de problemen waar de mensheid voor staat. We zullen ons gedrag moeten veranderen en dat kunnen we. We gaan de wereld redden omdat het een goed gevoel geeft, om een leefbare planeet voor onze kinderen achter te laten en we voor elkaar willen zorgen.