Home Oostelijk Havengebied Zuiderkerkprijs voor woningen op Cruquiuseiland

Zuiderkerkprijs voor woningen op Cruquiuseiland

0

Het woningbouwproject Cruquius dat staat langs de kade van de Entrepothaven heeft de Zuiderkerkprijs in de wacht gesleept. Het is de jaarlijkse woningbouwprijs van de gemeente Amsterdam. De project op het Cruquiuseiland bestaat uit twee woongebouwen met 116 woningen, drie bedrijfsruimten en ondergronds parkeren.

‘De jury is ervan overtuigd dat over twintig jaar iedereen in dit gebouw, op deze plek nog steeds helemaal fantastisch woont’ staat in het juryrapport. Volgens de jury getuigt dit project van torenhoog wooncomfort, maniakale passie en vakmanschap tot in ieder detail. Dit is terug te zien in alle aspecten zoals de perfecte aansluiting op de omgeving’.

De gebouwen zijn zo gesitueerd dat de woningen optimaal profiteren van het uitzicht op het water. De L-vormige blokken omsluiten een intiem binnenhof met privé terrassen en een collectief gebied. Doordat de bovenste twee lagen terugspringen, krijgen het hof en de zijstraatjes voldoende zon en licht. Op deze wijze wordt ook visueel de hoogte van de blokken beperkt en ontstaan rondom ruime dakterrassen over de volle breedte van de woning. Het gebouw krijgt een groen uiterlijk door het toepassen van vaste plantenbakken op de balkons en boombakken op de terugspringende dak verdiepingen.

De Zuiderkerkprijs is uitgereikt aan de architecten Geurst & Schulze en de opdrachtgever en ontwikkelaar Amvest.