Zuiderlicht wil in 2020 20 miljoen kWh aan schone energie opwekken

0

Het gaat goed met de energiecoöperatie Zuiderlicht. In vijf jaar tijd realiseerde Zuiderlicht elf projecten met zonnepanelen en heeft nu ruim zeshonderd leden. Dat succes zorgde ook voor een volle bak in Jungle Amsterdam bij de viering van het vijfjarig jubileum. Met bijzonder hoogleraar Derk Loorbach over de energietransitie en de rol van energiecoöperaties. En met wethouder Marieke, muziek en feest.

Twee keer per jaar nodigt Zuiderlicht haar leden uit. ’s Zomers gaat het onder andere over de jaarrekening. ’s Winters is het feest, met inhoud. Die inhoud kwam van Derk Loorbach, bijzonder hoogleraar socio-economische transities aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij vertelde over de risico’s en kansen van de energietransitie en de rol die hij daarbij ziet weggelegd voor energiecoöperaties.

Wat doe je als je uitkijkt op een leeg dak van een voetbalclub? Dan richt je een energiecoöperatie op, om er samen met je buren, familie en kennissen  zonnepanelen op leggen.

Zuiderlicht wekt in en rond Amsterdam zo veel mogelijk duurzame energie op. Samen met haar leden legt Zuiderlicht zonnepanelen op daken van scholen, sportverenigingen en binnenkort ook op daken van grote VvE’s en bedrijfsgebouwen. Sinds 2016 is Zuiderlicht samen met andere coöperaties eigenaar van een windmolen.

Iedereen kan meedoen
Zuiderlicht betrekt bij elk project weer meer Amsterdammers. ‘Echt íedereen kan meedoen’, benadrukt Frank Boon, initiatiefnemer van Zuiderlicht. ‘Ook als je geen dak hebt, of geen geld op de bank.’ Lid ben je namelijk al voor één euro. Als lid mag je met één of meer leningen van 250 euro mee investeren. Je ontvangt dan jaarlijks tussen de twee en vijf procent rente, en na 10 jaar krijg je het hele bedrag weer terug. Wie dat geld niet heeft kan toch meedoen. Sinds kort is het namelijk mogelijk om van een aantal daken de stroom af te nemen. Met korting. Daarvoor moet je wel in de buurt van het project wonen.

In 2020 20 miljoen kWh aan schone energie
‘In een wereld waarin iedereen gebiologeerd is door de sommetjes, zijn wij de blije bijen’, aldus bestuurslid Marinus Knulst van Zuiderlicht. ‘Die bijen stellen zichzelf harde doelen. Een tussenstap is om in 2020, 20 miljoen kWh aan schone energie op te wekken: daar heb je iets van drie windmolens voor nodig, 35.000 zonnepanelen en 10.000 leden.’ Ambitieus? ‘Zeker, maar niet onmogelijk’, zegt directeur Frank Boon. ‘Het gaat langzamer dan we hoopten, we zijn nu op 1/16de van die doelstelling. Maar het lukt ons elk jaar weer om ons opgesteld vermogen ruim te verdubbelen. We werken samen met diverse andere coöperaties in Noord-Holland aan grote wind- en zonprojecten. Het kan dus hard gaan.’

Check Energiecoöperatie Zuiderlicht www.zuiderlicht.nu.