Home Groen Zuiveltuin: een fantastische groep wroeters en ontmoeters

Zuiveltuin: een fantastische groep wroeters en ontmoeters

0

Ongeveer een jaar geleden kwamen actieve bewoners van het Zuivelplein en Academie van de Stad bij elkaar, om te bespreken of ze samen iets konden organiseren voor en door het Zuivelplein. Dit was onderdeel van het stratenproject wat Academie van de Stad die had bedacht om iedere keer een andere straat uit te nodigen en iets bedenken. Zo organiseerde de Oogstraat een foto-expositie, de Brinkstraat een straatdiner op een zomerse dag en het Onderlngs een hartjesfestival dat 24 april plaatsvond. Phebe Kraanen van de Academie van de Stad hield een dagboek bij van het plan voor het Zuivelplein.

De bewoners van het Zuivelplein bedachten dat ze wel een feest wilden. Een feest gegeven door bewoners. Ze zouden daarmee laten zien wat ze konden en er zou een open podium komen. Maar het Zuivelplein wilde eigenlijk ook, dat er iets ging gebeuren met het plein zelf. Dit lag er verloedert bij, het moest aantrekkelijker worden. Het liefst wilden de bewoners een buurttuin.

We besloten het feest te laten plaatsvinden als het warm zou zijn. In de korte tijd dat het nog zomer was zou het niet lukken dit te realiseren. Dus werd het mei het jaar erop. Dan zouden we genoeg tijd hebben. We informeerden bij de gemeente.

De afspraak met de gemeente kwam er. We kwamen samen op het Zuivelplein en hadden ons pleidooi voorbereid. De gemeente geloofde in ons plan, en ging overstag! We kregen het middenstuk van het Zuivelplein toegewezen.

Langzamerhand ontstond er een plan, we waren inmiddels met tien actieve leuke bewoners die alles op alles wilden zetten voor het realiseren van de tuin. Dit waren een edelsmid, een gepensioneerde docente Frans, een oud-hovenierster, een aardrijkskundeleraar, een stelletje wat het Repair Café organiseert, een kunstzinnige schrijfster en een enthousiaste kind-ouder docente die danst. Het plan ontstond om de Zuiveltuin te openen op 22 mei, begeleid door festiviteiten. De visie voor de tuin kreeg ook steeds meer vorm, en het ontwerp werd gemaakt. Wij leverden allemaal ons ideale tuinontwerp. Daaruit werden de belangrijkste elementen geëxtraheerd. Ook informeerden we alle omwonenden dat dit spektakel ging gebeuren. Wellicht was iemand het er niet mee eens en dan zouden we moeten overleggen.

De struiken van het middenstuk gingen eruit, en de grond werd gereed gemaakt om te planten. We hadden een ontwerp waarin we de ontmoeting belangrijk vonden. Dus het middenstuk werd een rond gedeelte. We mochten hier geen tegels plaatsen, dus we dachten een gras. Dit zou veel onderhoud vergen, dus  gingen we – na een rondje stemmen – voor houtsnippers. Ook zou er een gedeelte voor meerjarige planten komen, een moestuin, eventueel een pluktuin, plantenbakken voor ouderen een pergola en een gedeelte ‘pluktuin’.

Er ontstond een taakverdeling. Twee mensen nemen het tuinbeheer op zich. We hebben een dik document waarin al onze plannen staan beschreven. Met zijn allen gingen we de tuin in! We bedachten de naam Zuiveltuin! Het middenstuk moest worden uitgegraven, we plaatsten een worteldoek, en de houtsnippers geschonken door de gemeente, gingen erin. Ook maakten we paadjes van houtsnippers.

Er werd een plantenbak gemaakt van hout dat gratis werd aangeboden via facebook. E rzouden er twee komen, geplaatst tegenover de bankjes op het plein. Als oudere hoef je dan niet diep te bukken, maar kan je toch wroeten. Terwijl we bezig waren in de tuin kwamen er allerlei mensen kijken. De belangstelling is groot. Ook werd er al ge-guerilla-gardened, een ouder met zijn kind plantte wat moestuintjes van de Albert Heijn. We besloten dat hier een apart vak voor moest komen.

We gaan weer met zijn allen de tuin in. Dit keer om de planten en bloemetjes die we gedoneert hebben gekregen te planten. Er was een buurtbewoonster die de bloemetjes, die zouden worden weggehaald bij het Cruijff-huis, heeft gered voor de Zuiveltuin. Cruijff is aanwezig in onze tuin, we vinden het een mooi idee. Ook hebben we als donatie planten en bollen van de Intratuin en de Gamma gehad. Deze moeten we spoedig planten. Tot dusver hebben we met zeer weinig geld kunnen starten, we zijn trots! Een buurtbewoner komt ons koffie en koekjes brengen terwijl we aan het wroeten zijn. Het is een prachtige dag vol zon en gelach.
Er is hartige taart gebakken en we gaan vergaderen na het wroeten in de tuin. Het feest nadert en de tijd om te zaaien ook. Ook blijkt dat de Marrokaanse vereniging wellicht een extra gedeelte van het plein zou willen gebruiken om vijgenbomen te planten. We leggen het voor bij de gemeente.

Er is een logo ontworpen en dit wordt op een grote plank geschilderd. We moeten nog bepalen waar dit zal komen. Ook hebben we wat zaden ingekocht en popelen om zaaien.

Inmiddels zijn we met een fantastische groep wroeters/ontmoeters van de Zuiveltuin. 22 mei van 15.00-19.00 uur zullen er verschillende optredens zijn, waaronder Jazz-zangeres Maaike Wijbenga, en Iris van der Ende op de harp. Ook zal er verukkelijk eten worden verzorgd door foodtruck Pof. En er zijn ijsjes. Bewoners zullen workshops verzorgen en kunt rondsnuffelen op de rommelmarkt door kinderen. Maar het belangrijkste, elkaar ontmoeten te midden van de Zuiveltuin. Komt dat zien!

Nynke Wijbenga, Simone Bosboom, Theo van den Akker, Marije Geursen, Marion Fruin, Quirine Kemper, Marleen Vermeulen, Pauline Netten en Phebe Kraanen.
Vorig artikelOost boos: manifestatie FNV gaat op 1 mei gewoon door
Volgend artikelRuim baan voor de fiets in deel Sarphatistraat