Home Sport&Fit Zwemvereniging Het Y al 125 jaar en viert feestje in hun Sportfondsenbad

Zwemvereniging Het Y al 125 jaar en viert feestje in hun Sportfondsenbad

0

Het is feest in Sportfondsenbad Oost. In 1892 richtten een aantal actieve mensen namelijk zwemvereniging Het Y op. En dat betekent dat de vereniging dit jaar 125 jarig bestaat. Het Y is een van de oudste zwemverenigingen van Nederland en kent een rijke historie. Zo werd Sportfondsenbad Oost – nog altijd de thuisbasis van de club – in 1929 opgericht door leden van Het Y. In het vertrouwde Sportfondsenbad wordt op 12 mei het verleden, heden en de toekomst van de vereniging gevierd.

Binnen de 125 jaar dat Het Y bestaat zijn er veel sportieve successen behaald. Zo heeft de club de meeste landskampioenschappen waterpolo op haar naam staan. De Olympische medailles van zwemster Enith Brigitha behoren ook tot een van de hoogtepunten. Anno 2017 is Het Y met ruim 400 leden nog steeds een bloeiende club, met name actief in wedstrijdzwemmen en waterpolo. Zo speelde het huidige eerste damesteam afgelopen april de landelijke bekerfinale van de ManMeer!-cup. Daarnaast verzorgt Het Y ook zwemles. De vereniging heeft nog steeds haar thuisbasis midden in de stad, in het gerenoveerde Sportfondsenbad Oost, waar de historie van afstraalt.

Olympische leden
Het Y heeft in haar 125 jaar verschillende getalenteerde en succesvolle leden gehad. Tiijdens de receptie zijn er vier oud-Olympiërs aanwezig die lid zijn geweest van de vereniging. Zwemster Enith Brigitha (1955) kwam twee keer voor Nederland uit op de Olympische spelen in München (1972) en Canada (1976). In Canada won zij twee bronzen medailles, op de 100 en 200 meter vrije slag. Brigitha was de eerste gekleurde atlete die een zwemmedaille won tijdens de Olympische spelen. In 1973 en 1974 werd zij benoemd tot Nederlandse sportvrouw van het jaar. Daarnaast zijn de gebroeders Vriend aanwezig. Harry Vriend was in 1960 en 1964 onderdeel van het Nederlandse team dat tijdens de Olympische spelen eindigde op een respectievelijke zevende en achtste plaats. Zijn broer Wim Vriend was in 1964 ook onderdeel van de Olympische ploeg. Hellen Boering, de huidige keepster van het tweede damesteam van Het Y, kwam in 2000 uit op de Olympische spelen en behaalde daar met het Nederlandse waterpoloteam een mooie vierde plaats.

12 5 = 125
Tijdens de talkshow ‘Dwars door Oost in de Jungle’ vertelde de samensteller van het jubileumboek Ad Bevelander over de rijke historie van Het Y. Daar onthulde hij dat de werkelijke oprichtingsdatum 16 september 1892 is en dus niet op 12 mei. Maar legde hij uit dat 12 mei een heel voor de hand liggende datum is om het feest te vieren. 12 5, is 12 mei, maar ook 125. Ad Bevelander stelde het jubileumboek samen met een prachtige collectie uit het archief en interviews met bijzondere (oud)-leden.