Home Kunst Zwervend kunstwerk vindt nieuw thuis in Oost

Zwervend kunstwerk vindt nieuw thuis in Oost

0

Er komt een kunstwerk op het Oranje Vrijstaat plein, dicht bij het Stadsloket Oost. Het is ‘De Vrijheid van de Gedachte’, van Hildo Krop. De nieuwe plek van dit kunstwerk onderstreept het belang van de vrijheid van meningsuiting in de gemeente Amsterdam.

Tekst Anna ten Bruggencate | Foto Loek van Vlerken |
Compositiefoto Gijs Hendrix

Hildo Krop (1884-1970) kwam na zijn opleiding bij de Rijksacademie van Beeldende Kunsten al snel in dienst van de Gemeente Amsterdam en maakte een paar honderd kunstwerken in opdracht. Vooral de ornamenten op bruggen en openbare gebouwen zijn bekend. Omdat hij niet veel verdiende, nam hij ook opdrachten aan van particulieren en bedrijven. Het beeld ‘De Vrijheid van de Gedachte’ maakte Krop op verzoek van PTT Nederland (PTT= Posterijen Telegrafie Telefonie). ‘De Vrijheid van de Gedachte’ is een vrijstaand beeld op een zuil, met een staand mannelijk naakt met vleugels (engel) en een liggende vrouw. Het is gemaakt van Franse kalksteen en de hoogte is in totaal ruim 5 meter; het beeld zelf is 160 cm, de zuil 350 cm.

Zwervend bestaan
Het kunstwerk stond van 1951 tot in 1990 in een plantsoen voor het kantoor van de PTT aan de Pieter de Hoochstraat. Daarna verhuisde het kunstwerk mee naar de nieuwe locatie van de – inmiddels – KPN aan de La Guardiaweg in Sloterdijk. Toen de KPN daar in 2010 weer vertrok, bleef het kunstwerk achter. Jaren achtereen stond het daar maar, want het kantoor bleef leeg. In 2015 kocht een projectontwikkelaar het pand; hij vond het beeld niet passen bij de nieuwe functie van het gebouw (congrescentrum en hotel) en het kunstwerk kwam vervolgens terecht in een opslag van de firma TK Hergebruik in Amstelveen. Van daaruit werden verschillende pogingen ondernomen om het beeld te verkopen.

Nieuwe eigenaar
Onder andere werd contact gezocht met Loek van Vlerken, bestuurslid van het Hildo Krop Museum in Steenwijk, de geboorteplaats van Krop. Hij bracht het onder de aandacht van de gemeente Amsterdam en Stadsdeel Oost toonde belangstelling. Van Vlerken kreeg Gijs Hendrix, medewerker Beleidsrealisatie Kunst en Cultuur, aan de telefoon. Hendrix adopteerde het beeld als het ware en regelde alles dat nodig was om het kunstwerk ook echt te laten aankopen. Dat gebeurde in 2017. Het geld is afkomstig uit het budget dat hiervoor door het college van burgemeester en wethouders beschikbaar is gesteld in het kader van het ‘Uitvoeringskader kunst in de openbare ruimte 2018-2020’. Nu moest er voor het beeld nog een passende plek gevonden worden waar de betekenis goed tot uiting zou komen. Een aantal locaties in Oost passeerden de revue, waarbij het Oranje Vrijstaatplein verreweg de voorkeur had.

Vrijheid van meningsuiting
Hildo Krop liet zich bij het maken van ‘Vrijheid van de Gedachte’ inspireren door een gedicht van de dichter P.C.Boutens; de tekst staat op een bronzen ring rond de sokkel:

‘Gesproken of geschreven, leent het Woord
de vleuglen van zijn moeder, de gedachte,
En snelt, verstild, bij dagen en bij nachten
Alweegs naar zijn bestemming voort’

De symboliek van het beeld is dat de vrijheid van gedachte bezit is van ieder mens; dat kan door niemand worden afgenomen. De liggende vrouw symboliseert een ‘krachtige’ gedachte die zij, door middel van de roepende engel, doorgeeft aan een hogere macht. Dat kan een religieuze inhoud hebben, maar ook bijvoorbeeld betrekking hebben op de kracht van de natuur. De betekenis sluit aan bij het thema ‘vrijheid van meningsuiting’, dat een belangrijk onderwerp is in de gemeente Amsterdam. De keuze van de stadsdeelcommissie voor de locatie aan het Oranje Vrijstaatplein onderstreept dit thema. De symboliek van het beeld gaat daar als het ware een relatie aan met het aan het plein liggende Stadsloket Oost.

Hildo Krop stierf in 1970 in zijn atelier aan de Plantage Muidergracht. Niet ver van de locatie waar ‘Vrijheid van de Gedachte’ vanaf eind januari 2019 een – hopelijk – definitieve plek krijgt.

Check Hildo Krop Museum.
De
documentaire ‘Hildo Krop – beeld van een kunstenaar’ is binnenkort op DVD te koop (Stichting Pelicula, 15,00 euro)