Achter in het Science Park naast de UvA ligt Anna’s Tuin & Ruigte: een hectare gemeentegrond met voedselbos en tuinen. Ruim zeven jaar geleden opgestart door een groep enthousiaste studenten. Gebaseerd op permacultuur (permanent agriculture) wil men de natuur zoveel mogelijk haar gang laten gaan: in alle Ruigte.

Annette Douwes | Foto Frits Wegenwijs

Zo krijg je een ecosysteem met een grote biodiversiteit aan schimmels, mineralen, planten, struiken en bomen. Klimaatbestendig. Symbiose en wisselwerking met een inmiddels ruime diversiteit aan insecten en vogels zorgt voor een rijke bodem met permanente begroeiing. Het afgelopen jaar werd hier veruit het hoogste aantal verschillende bijensoorten in de stad gemeten! Ook zijn de egel en vos gesignaleerd. De tuin levert zo een variëteit aan gezond voedsel zonder gif, rijk aan smaak.

Verftuin
Ooit was dit boerenland, behorend bij de 19e eeuwse boerderij van Anna van de Broecke. Daarvan staat alleen de schuur nog overeind, bij het huidige café Polder. Hier tegenover ligt de ingang naar de tuin, waar drie emmers staan voor het GFT-afval van buurtbewoners. Daar wordt compost van gemaakt: ‘van afval naar oogst!’

Het hoogste aantal bijensoorten in de stad gemeten!

Een slingerend pad voert verder langs verschillende tuinpercelen: een verftuin met specifieke planten waar uit blad, wortel en bast natuurlijke verfstoffen worden gedestilleerd. Verderop een tropische kas, een bijen- en vlindertuin, kruidentuinen, een moestuin en tenslotte het voedselbos. Dat voedselbos bestaat uit verschillende lagen: de hogere bomen, fruitbomen, struiken, klimmers, kruiden, grondbedekkende planten, knollen, schimmels en paddenstoelen.  Rondom bieden levende heggen van inheemse struiken en bomen bescherming tegen zware wind, geluiden en fijnstof. Kleinere dieren en vogels vinden hier nestgelegenheid en schuilplaatsen. Langs de tuin loopt een slootje.

Pizza-oven
Anna’s Tuin & Ruigte streeft naar uitwisseling met wetenschappers (onderzoek) en andere belangstellenden. Er worden diverse educatieve projecten, workshops en rondleidingen georganiseerd. Daarnaast is het een heerlijke plek om tot rust te komen. Ook kun je er je eigen pizzafeestje organiseren rondom de pizza-oven: zelf gebouwd met klei uit de tuin. De pizzabakker bakt de pizza’s, die je zelf belegt met ingrediënten uit de tuin!

Experimenteel
Op 13 september j.l. organiseerde de tuin fondsenwervingsactie ‘Together we can grow!’. Stadsdeelvoorzitter Zeeger Ernsting gaf het startsein van de actie ‘Support 1 m2 voedselbos’, waarbij bedrijven één of meerdere vierkante meters van het voedselbos kunnen ondersteunen en beschermen. De aanwezigen konden proeven van experimentele gerechten, door Restaurant Elixer bereid met ingrediënten uit het voedselbos: o.a. sorbetijs van duindoorn, brood met zoutstruik en mierikswortelcrème en taartjes met nashipeer. Hier vind je eer informatie over de actie.

Onderhoud
In de herfst worden de laatste gewassen geoogst en met een zeis worden grassen en het riet aan de waterkant gemaaid. Na de rust van de winter kan in het voorjaar weer een nieuwe bloei beginnen. Ondanks het ‘ruige’ karakter van de tuin vereist die toch het noodzakelijke onderhoud. Zo’n vijftig vrijwilligers zetten zich hier tweemaal per week gezamenlijk voor in. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom. Aanmelden kan via annastuinenruigte.nl/team.