Midden in het Bella Vistapark staat een gezichtsbepalend rijksmonument, de Watertoren. Het behoort samen met de assistent-ingenieurswoning en het portiershuisje tot de laatste overgebleven gebouwen van de voormalige Zuidergasfabriek. Stadsherstel gaat deze monumenten opknappen. Daarna krijgen de gebouwen een nieuwe bestemming, waaronder horeca.

Voor het verbouwen, renoveren en onderhoud zijn er strenge voorwaarden voor verbouwing of renovatie. De gemeente heeft de monumenten daarom overdragen aan Stadsherstel. Dat is een organisatie die gespecialiseerd is in het opknappen en beheren van oude gebouwen. Stadsherstel heeft al meer dan 750 monumenten, zowel in als rondom Amsterdam in onderhoud.

Zowel de gemeente Amsterdam als Stadsherstel verwachten dat er ook horeca in de gebouwen komt. Hiervoor is een terras nodig. Stadsherstel heeft daarom alvast terrasvergunningen voor de monumenten aangevraagd. Om een geschikte partij te vinden is Stadsherstel een selectieprocedure gestart die de watertoren en de assistent-ingenieurswoning gaat gebruiken. De vijf beste plannen worden aan de bewoners voorgelegd.

De 45 meter hoge Watertoren is gebouwd in 1911 als onderdeel van de Zuidergasfabriek. Het is een markant bakstenen bouwwerk vanwege de vele aangebrachte ornamenten en natuursteen. De watertoren had drie reservoirs voor verschillende soorten water. De toren krijgt nu een publieke functie

De Zuidergasfabriek dateert uit 1909. Het hoorde toen nog bij de gemeente Ouder-Amstel. Vanaf 1903 werd hier gas geproduceerd uit steenkool. Vooral voor de verlichting van straten en gebouwen. De fabriek is uiteindelijk in 1967 gesloten toen de meeste overgebleven afnemers waren overgestapt op aardgas. Tot in de jaren 80 werd het complex gebruikt als gasverdeelstation.

Medio 2020 is het Bella Vistapark in gebruik genomen. Met ongeveer 10.000 m² aan vaste planten, oude monumentale bomen en zo’n zeventig nieuwe bomen is het Bella Vista Park het groene hart van het Amstelkwartier.