Was het een misverstand of een slim opzetje van Angel en Jenny, de dames die ik zou interviewen over hun vrijwilligerswerk? Op onze afspraak in de Witte Boei willen ze het niet hebben over hun Repaircafé voor kleding, of de modeshow voor de jeugd die zij op burendag organiseren. In plaats daarvan willen ze hun spaarkring in het zonnetje zetten en beland ik onverwacht in een vrolijk clubje samen sparende buurtgenoten.

Jannelies Poelstra | Foto Björn Martens

Cash2Grow begeleidt kleine groepen in het opzetten van een spaarkring met als doel om mensen met een krappe beurs zowel financieel als sociaal weerbaarder te maken. De deelnemers bepalen zelf de spelregels en de frequentie van samenkomen. Op deze laatste bijeenkomst voor de zomer wordt het spaargeld uitgekeerd. De tafel is gevuld met lekkere hapjes zoals Surinaamse pasteitjes en er wordt heel wat afgelachen.

Angel, Jenny, Hanna, Ruth en Margo nemen elkaar en Albert, de enige heer in het gezelschap, veelvuldig in de maling. “Het is hier net de Kleine Komedie!” Als ik vertel dat er ook nog een foto gemaakt zal worden, grapt Ruth: “Ik mag niet op de foto hoor! Ik zit in Opsporing Verzocht!” Dan plakken we wel een zwart balkje over haar ogen, draag ik mijn steentje bij.

Omdat de door Cash2Grow getrainde vrijwilliger was uitgevallen, heeft Gabriëlle van Cash2Grow “met ontzettend veel plezier” zelf dit vrolijke stel begeleid. De leden hebben om beurten de kas beheerd en functies vervuld als voorzitter en boekhouder. Zoals het hoort, wordt het geld door twee personen uitgeteld. Wat ze er mee gaan doen? Basketbalschoenen voor een kleinzoon, een fietshelm, een paspop van Marktplaats, een laptop en een mooi sieraad komen voorbij. Margo, die als laatste haar geld krijgt, ziet de bui al hangen: “Ik wil niet alleen maar munten hoor!”, waarop Gabriëlle zorgt dat iedereen een vijfje of tientje inruilt voor een paar munten om het gewicht van Margo’s portemonnee te verlichten.

Als tot slot Gabriëlle aan iedereen vraagt wat de spaarkring behalve geld heeft opgeleverd, hoor ik: “Saamhorigheid, discipline om te sparen, op tijd komen en verantwoordelijkheid nemen.” Of, zoals Angel het mooi verwoordt: “Je komt, omdat je elkaar niet in de steek wilt laten!”

Informatie over spaarkringen Cash2grow:
www.cash2grow.nl
Lid of vrijwillig begeleider van een spaarkring orden? Stuur een e-mail naar Anke van Hage: [email protected]