In oktober wordt Speeltuin Amsteldorp in de Fizeaustraat afgebroken. Daarvoor in de plaats komt een ‘speellandschap’. Een plek niet alleen voor kinderen – wel de voornaamste doelgroep – maar ook voor (oudere) buurtbewoners die elkaar ongedwongen willen ontmoeten in de natuur.
Ank Engel
‘Kinderen vinden overal mogelijkheden om te spelen. Ze spelen met alles wat ze tegenkomen,’ zegt Roel Simons, voorzitter van de speeltuinvereniging Amsteldorp. Natuurlijk worden er schommels en glijbanen geplaatst, maar er wordt niet meer gesproken over toestellen, maar over ‘speelaanleidingen’. Keien en palen die in het landschap geplaatst worden, horen hier bijvoorbeeld ook bij.
De gemeente Amsterdam kiest voor de visie van landschapsarchitectenbureau ‘MAAK’. Het doel is kinderen uit te dagen, zodat ze zich zowel fysiek als mentaal kunnen ontwikkelen en leren samen te werken. De kabelbaan komt boven een waterpartij te hangen. Het spelen wordt avontuurlijker met de natuur als uitgangspunt.
De hoofdingang gaat naar de Kruislaan
Wordt het dan niet gevaarlijker? ‘Ja, soms wel,’ zegt Roel Simons, ‘maar dat is niet erg. Dat is goed voor kinderen. Uitdagingen en het nemen van risico’s horen erbij. Alles valt binnen de veiligheidsnormen van de gemeente. Het ontwerp wordt voortdurend afgesteld met bewoners. De hoofdingang gaat naar de Kruislaan. De ingang/uitgang in de Fizeaustraat blijft ook bestaan. Beide ingangen worden buiten de openingstijden goed afgesloten. In het begin zal het enige tijd een zandbak zijn, maar daarin mogen de kinderen ook spelen.’
1 miljoen euro
Waar komt de 1 miljoen euro vandaan, die de gemeente voor het project heeft uitgetrokken? Roel Simons: ‘Een groot deel van het geld komt uit de bouwsommen die zijn gespaard bij de bouw van het Amstelkwartier en de Weespertrekvaartbuurt waar niet genoeg ruimte was voor speelplekken. Door de bouw van de Solitudobrug over de Weespertrekvaart is het speellandschap bereikbaarder geworden voor kinderen uit de omliggende wijken. Het gaat om een investering voor de komende 20 à 25 jaar.’
Planning
Nog niet alle plannen staan vast. De eerste bijeenkomst met belangstellende buurtbewoners en vertegenwoordigers van het architectenbureau en de gemeente was op 13 januari jl. in hotel V. De buurtbewoners schreven hun ideeën met viltstiften op tafellakens. Een klankbordgroep is hiermee vervolgens aan de slag gegaan. Er wordt nog een wedstrijd uitgeschreven voor aanbieders van speeltoestellen, waarbij kinderen inspraak krijgen. Bewoners worden actief betrokken bij het verzamelen van gebruikte materialen en het bouwen van een circulair clubhuis. Het nieuwe speellandschap wordt geopend in juni/juli 2025. In de loop van de jaren is er veel groen verdwenen uit de buurt. Binnenkort komt er een avontuurlijk landschap bij, met veel extra groen.
Dromen
Roel Simons filmde enkele kinderen uit Amsteldorp voor de website van de vereniging. Hij vroeg ze hun ogen dicht te doen en zich voor te stellen hoe de nieuwe speeltuin eruit zou moeten zien. Daarna mochten ze vertellen over hun droom. Vier vrolijke meisjes zagen een nette speeltuin voor zich met leuke schommels, een grote glijbaan, een zwembad of een meertje, een zandbak, een trampoline en een huisje om in te spelen als het regent.
Roel Simons filmde enkele kinderen uit Amsteldorp Kijk