De Muiderkerk heeft al veel doorstaan. De oorspronkelijke Muiderkerk werd gebouwd in 1892. Op foto’s van de bouw zie je een kerk verrijzen in een boerengebied met weilanden en koeien. De eerste Muiderkerk heeft het bijna 100 jaar uitgehouden, tot er tijdens een dakrenovatie in 1989 brand uitbrak. De toren en een klein stukje van de kerk bleven over. Er werd een compleet nieuwe kerk gebouwd, al was die veel kleiner dan z’n voorganger en is die vanaf de straat niet meer herkenbaar als kerk. Boven en naast de kerk zijn appartementen en een restaurant gebouwd.
Johanna Kroon
Greteke de Vries is predikant van de Muiderkerk. Naast haar werk voor de geloofsgemeenschap ziet zij het doorbreken van de polarisatie als haar belangrijkste opdracht: ‘We leven hier in Oost met mensen van verschillende culturen, verschillende politieke overtuigingen, verschillende religies, verschillende maatschappelijke posities, en dat kan soms behoorlijk gaan schuren. Tijdens dialooggesprekken merk ik dat mensen soms niet durven te zeggen wat ze ergens van vinden, uit angst dat er dan ruzie komt. Gelukkig gebeurt er in de wijk veel om nader tot elkaar te komen, ik doe daar graag aan mee.’
Greteke de Vries signaleert dat er behoorlijk wat spanningen zijn in het land: ‘Dat is natuurlijk van alle tijden maar het lijkt extremer te worden. De oorlog in Oekraïne speelt mee, de oorlog in het Midden Oosten, gender-ingewikkeldheden, klimaatissues, gedoe rond migratie en asielopvang, de Islam waarover van alles gezegd wordt – dat alles maakt mensen onzeker over de toekomst. ‘Wanneer wordt het weer normaal?’ Of: ‘We mogen ook niks meer.’ Het is belangrijk dat er een fors midden overblijft, in een gezonde samenleving is het midden groter dan beide extremen bij elkaar.’ Ze vervolgt: ‘Het belangrijkste is dat we gemeenschappelijke grond ontdekken waar we elkaar WEL vinden, maar die is soms ver weg. Het lijkt wel alsof EN EN niet meer bestaat, alles is OF OF geworden, en als je niet uitkijkt dan escaleert het steeds verder. Dat speelt hier ook in de wijk en als dominee wil ik daar wat mee. De kerk moet volgens ons meer zijn dan een gesloten gemeenschap van gelijkgestemden, veilig in Jezus’ armen.’
En dan is natuurlijk de vraag: hoe doe je dat? Welnu, in de wijk en in de Muiderkerk zijn dialooggesprekken gekomen. Dat is begonnen in 2004 na de moord op Theo van Gogh. De gesprekken vinden vaak plaats in combinatie met een maaltijd waarvoor de Dappere Dames of de vrouwen van Stichting Prachtvrouw koken, en ook dat bevordert natuurlijk al een goede sfeer. In de kerk is een prachtig mozaïek van vilt gekomen, ontworpen door een gemeentelid en door gemeenteleden vervaardigd. Die moet het geluid dempen bij de dialooggesprekken, kerkgebouwen galmen nogal en zonder stoffering wordt zo’n gesprek al snel onverstaanbaar.
Er gebeurt veel in de Muiderkerk. Op 1 juli (Keti Koti) is er al jaren een dialoogontbijt in de kerk, voorafgaand aan de herdenking bij het Slavernijmonument in het Oosterpark, tegenover de kerk. Wekelijks is de Voedselbank in de kerkzaal, dan lijkt de kerk op een grote supermarkt. Soms wordt de kerk gehuurd voor bijvoorbeeld een iftarmaaltijd waaraan Muiderkerkers dan ook meedoen. Soms zijn er trainingen van de Bedrijfs Hulp Verlening (BHV), of is er een uitvoering van de muziekschool, of er is een uitvaart.
De Muiderkerkgemeenschap organiseert zelf ook veel laagdrempelige activiteiten: gemeenteleden die een interessante reis gemaakt hebben vertellen daarover, mensen met een interessant beroep vertellen over hun werk. Er is een gespreksgroep die samen artikelen leest, er is een tekenclub waar je onder leiding van een kunstenares gewoon lekker kunt tekenen, en er zijn geloofsgespreksgroepen met een maaltijd bij iemand thuis. Voor mensen die moeilijk ‘s avonds de deur uit kunnen is er een zoomgroep waarin poëtische teksten van een dichter worden besproken. En natuurlijk is er iedere zondag een kerkdienst.
Elke tweede woensdag van de maand is er een buurtmaaltijd, vers gekookt door een paar vrouwen die dat al 25 jaar doen. Ze vragen 4 euro voor een vegetarisch driegangenmenu, er komen gewoonlijk rond de veertig mensen. Iedere zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur is de kerk openen is er gratis koffie. Ook na de zondagse dienst is er koffie en of je nu de dienst bijgewoond hebt of niet, je bent van harte welkom. Want ja, in bijbelse tijden wisten ze het natuurlijk al: zet mensen aan een tafel bij elkaar, zet eten op tafel, en men komt nader tot elkaar. Zo is het altijd geweest en zo zal het hopelijk ook altijd blijven.
De agenda van de Muiderkerk
Zaterdag 23 november om 15.00 uur en om 20 uur zijn er muziektheatervoorstellingen door Leks Compagnie, en om 17.00 uur is er een dialoog over vluchtelingen en asielprocedures, naar aanleiding van de voorstelling van 15.00 uur.