Met Educatief Centrum Oost (EC-O) heeft het monumentale schoolgebouw uit 1890 aan het Windroosplein 75 een passende nieuwe bewoner gevonden. Deze zomer zijn de muren gewit, is het houtwerk glanzend gelakt, zijn de vloeren voorzien van zonnig geel marmoleum en zijn leslokalen, spreekkamers en kantine professioneel ingericht. Op 4 oktober was de feestelijke opening van dit opleidingscentrum dat gratis mbo-opleidingen verzorgt voor volwassenen zonder diploma.

Jannelies Poelstra | Foto EC-O

Nooshi Forozesh, oprichter en directeur EC-O is econome en maatschappelijk ondernemer. Geboren in Iran, weet zij als geen ander hoe belangrijk onderwijs is. Toen zij dertien was vluchtten haar ouders met het gezin naar Zweden, dat toen nog een ruimhartig asielbeleid had. ‘We mochten direct naar school en kregen dezelfde kansen als Zweedse kinderen. Studeren was gratis en zelfs volwassenen tot en met vijftig jaar konden studiefinanciering krijgen. Op school kregen we een warme maaltijd en konden we ons volledig focussen op leren.’ Na haar afstuderen kwam ze naar Nederland. In 2011 werd ze zakelijk leider van stichting De Meevaart, die in de Indische Buurt bewonersinitiatieven ondersteunt en werkervarings- en scholingsplaatsen biedt. ‘Daar ontdekte ik dat in deze rijke stad veel mensen onder de armoedegrens leven en zag ik in hoe serieus dit probleem is. Samen met actieve buurtbewoners ben ik de strijd aangegaan voor kansengelijkheid en armoedebestrijding. Zo ontstond acht jaar geleden het idee voor EC-O.’

Meer dan alleen onderwijs
Sinds 2021 verzorgt EC-O in samenwerking met verschillende maatschappelijke partners, ROC’s en leerwerkbedrijven, zoals Cordaan, mbo opleidingen voor volwassenen (27+) die geen recht meer hebben op studiefinanciering. De opleidingen kunnen gevolgd worden met behoud van uitkering. De gemeente en een aantal fondsen vergoeden de kosten voor opleiding, openbaar vervoer en een warme lunch. Bijzonder is de extra aandacht voor persoonlijke groei door elke student te koppelen aan een vertrouwenspersoon ter ondersteuning bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen en zelfstandigheid.

Van pré-entree tot mbo-2
Door het behalen van een mbo-diploma wordt de kans op betaald werk vergroot. EC-O biedt mbo-opleidingen op drie niveaus: pré entree, entree (mbo 1) en mbo 2 Dienstverlening. Het zijn opleidingen volgens de beroepsbegeleidende leerweg (BBL), een combinatie van onderwijs en praktijkervaring door stage bij erkende leerbedrijven.

De pré entree van een half jaar focust op Nederlands, computervaardigheden en werkervaring door stage. De eenjarige entree-opleiding (mbo 1) is een combinatie van onderwijs en stage en kent verschillende uitstroomrichtingen. Net als de tweejarige mbo 2 opleiding Dienstverlening, waarin studenten in het tweede jaar een keuze maken tussen helpende zorg of welzijn en facilitair medewerker.

Daarnaast biedt EC-O in samenwerking met Samen Vooruit en de Vrijwilligersacademie een praktijkopleiding tot buurtvertrouwenspersoon voor Amsterdammers die vrijwilligerswerk doen of willen doen en zich willen ontwikkelen.

Groot Wassink: ‘EC-O is succesvol gebleken’
Wethouders Marjolein Moorman en Rutger Groot Wassink maakten zich hard voor EC-O en deze nieuwe locatie. Groot Wassink tijdens de opening: ‘Eigenlijk paste dit initiatief niet binnen de mal van gemeentelijke regelingen. Toen hebben we gezegd: dan moeten we zorgen dat het past. En het is succesvol gebleken. Ook andere stadsdelen zouden een eigen EC-O moeten hebben!’

www.ec-o.nl