Alweer tien jaar kun je na een fietstocht of wandeling neerploffen op het uitnodigende terras van tHuis aan de Amstel. Altijd gezellig, ook binnen als je in de voormalige directeurswoning van de Zuidergasfabriek een plekje zoekt. De menukaart biedt je veel keus om na alle inspanning weer bij te komen.

Bij tHuis aan de Amstel aan de Korte Oudekerkerdijk heb je een prachtig uitzicht op de rivier. In dit artistiek en culinair café hebben ze een kaart voor ieder deel van de dag. Steeds geldt dat de ingrediënten vers, ambachtelijk en van dichtbij zijn. Op de avondkaart zien we bijvoorbeeld een driegangenmenu met een halve coquelet, geroosterde bloemkool of geroosterde zeebaars. De dagkaart biedt veel van ontbijt tot borrel. Te veel om op te noemen.

Als de deuren openstaan kun je boven de verschillende stijlvolle ruimtes bekijken. Ze zijn ook beschikbaar voor een diner voor een gezelschap, vergaderingen, workshops, feesten en noem maar op. En je kunt meteen kennismaken met het werk van een lokale kunstenaar, die in tHuis aan de Amstel exposeert.

Aan de Amstel is inmiddels een nieuwe stadswijk ontstaan. Café tHuis aan de Amstel grenst nu aan het Bella Vistapark en langs de Amstel het populaire park Somerlust. En woningen om de hoek. Maar het fraaie pand aan de Amstel heeft een rijke historie. Van begin 20ste eeuw tot midden jaren zestig woonden in de ingenieurswoning van de gemeentelijke Zuidergasfabriek verschillende directeuren met hun families. Kunstenaars en musici zijn er met name vlak na de oorlog kind aan huis geweest. Toen in 1965 de gasfabriek en dus ook de directeur ervan overbodig werd, door de overschakeling van kolengas op aardgas, betrok kunstenaar Joost van Roojen de woning die eigendom was van de gemeente Amsterdam. Hij woonde er tot 2008.

Toen het gebouw in 1988 de status van rijksmonument kreeg, ontstonden nieuwe plannen. Maar pas in 2013 werd Stadsherstel de nieuwe eigenaar Stadsherstel en ging er echt iets gebeuren. Met een ingrijpende restauratie is de woning zoveel mogelijk in oude stijl teruggebracht. Ook de tuin is aangelegd naar het originele ontwerp.

Overal binnen is goed te zien dat recht is gedaan aan het verleden van het gebouw. De bar en lampen zijn speciaal ontworpen. Van het voormalige Nuon bedrijfsmuseum zijn veel artikelen overgenomen die met de productie van gas en elektriciteit te maken hebben: van schakelborden tot consumentenartikelen.