In een bibliotheek, buurthuis of zorgcentrum komen samenleesgroepen bij elkaar. Mensen lezen er samen hardop verhalen, gedichten, romanfragmenten en praten met elkaar over wat die bij hen oproepen. De Culturele Apotheek, die mensen samen met die samenleesgroepen, zoekt vrijwilligers die een groep willen begeleiden.

Samenlezen met de Culturele Apotheek is met elkaar genieten van mooie romanfragmenten, pakkende verhalen en grappige gedichten, en samen praten over wat de teksten oproepen aan gedachten, herinneringen, gevoelens en ervaringen. Goede gesprekken, voorbij de koetjes en kalfjes. Voor veel mensen is het een feest van ontmoeting en herkenning én een gezond medicijn tegen eenzaamheid. Leesbegeleiders worden getraind door de Culturele Apotheek.

Na een meerdaagse training begeleiden vrijwilligers een samenleesgroep op een locatie in Amsterdam. Daarin lezen de leesbegeleiders voor, begeleiden ze het gesprek en zorgen ze voor een fijne, open sfeer. Samen met de groep wordt gereflecteerd op de teksten: wat staat er precies? Wat roept de tekst op aan verhalen, herinneringen, ideeën, gevoelens? Een samenleesgroep komt wekelijks of tweewekelijks bij elkaar.

De Culturele Apotheek is overtuigd van de helende kracht van verhalen en gedichten. Literatuur blijkt bij uitstek geschikt om mensen bij elkaar te brengen en een prachtige ingang om een betekenisvol gesprek met elkaar te voeren. Ook mensen die bijna nooit (meer) lezen. Inmiddels zijn er bijna honderd samenleesgroepen actief in bibliotheken, buurthuizen en zorginstellingen. Ook doorkruisen de apothekers het land met een literaire pop-up apotheek en gaan daar met mensen in gesprek over lezen en boeken. Steeds blijkt weer: iedereen kan genieten van een pakkend verhaal of geraakt worden door een gedicht.

Houd je van literatuur en breng je graag mensen samen, meld je dan aan als vrijwilliger voor een locatie in Amsterdam via cultureleapotheek.nl of stuur een mail naar [email protected].