Vanaf maandag 14 april staat dagelijks een tijdelijke mobiele gebruikersruimte op het ’s-Gravesandeplein, naast het Oosterpark. De maatregel volgt op eerdere stappen zoals extra verlichting, handhaving en cameratoezicht om de overlast in het park aan te pakken. Openlijk drugsgebruik, vervuiling, agressief bedelen en het achterlaten van naalden veroorzaken al geruime tijd spanningen in de buurt. De gebruikersbus moet rust brengen voor omwonenden en tegelijkertijd hulpverlening toegankelijker maken voor mensen die op straat leven of kampen met verslaving.

De bus draait onder begeleiding van De Regenboog Groep, met twee professionals aan boord. Tussen 11.00 en 17.30 kunnen maximaal zes personen tegelijk in de bus terecht. Er is een zitgedeelte, een wasruimte en buiten de bus staat een toiletvoorziening. Naast koffie, thee of een kop soep biedt de bus een plek om op adem te komen. Afhankelijk van de behoefte volgt ondersteuning, bijvoorbeeld richting nachtopvang, verslavingszorg, dagbesteding of terugkeer naar het land van herkomst.

’s-Gravesandeplein bewust gekozen
De locatie aan het ’s-Gravesandeplein is bewust gekozen. In en rond het Oosterpark verblijven veel gebruikers en dak- en thuislozen. Door de bus dichtbij te plaatsen, blijft de drempel laag en is hulp snel bereikbaar. De maatregel richt zich op het verbeteren van zowel de leefbaarheid in de buurt als het perspectief van de doelgroep.

Laagdrempelige plek
Stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer licht toe: ‘Met de bus hopen we de overlast in te perken en dat de verslaafden spreekwoordelijk een reis maken naar een beter bestaan met dagbesteding en toekomstperspectief. Het leven op straat brengt veel stress met zich mee, en juist daarom is het belangrijk een laagdrempelige plek te bieden waar drugsgebruikers en dak- en thuislozen even tot rust kunnen komen. In de bus worden zij gezien en krijgen ze toegang tot basisvoorzieningen. Ik hoop dat velen hun weg hier naartoe vinden en iedereen in de buurt hier baat bij heeft.’

Tijdelijke maatregel met een breder plan
De gebruikersbus maakt deel uit van een bredere aanpak in stadsdeel Oost. Naast het bieden van hulp op locatie, zet de gemeente in op het verminderen van drugsdeals en structurele overlast. Er geldt streng toezicht in en rond het park, en de samenwerking met politie en zorginstellingen blijft intensief. Ondertussen zoekt de gemeente naar een permanente locatie voor een inloopvoorziening met gebruikersruimte.

De bus blijft tot en met 31 december 2025 op het plein staan. Tussentijdse evaluaties brengen in kaart of het doel – minder overlast en betere toegang tot hulp – ook daadwerkelijk gehaald wordt. Bewoners, instellingen en ondernemers blijven betrokken via bewonersavonden en een mailgroep.