[Column] stadsdeelbestuurder Zeeger Ernsting
Dit najaar openen we het vernieuwde Sumatraplantsoen! Het plein is volledig aangepakt en opnieuw ingericht, met meer groen en extra speelmogelijkheden voor kinderen. De werkzaamheden begonnen bijna anderhalf jaar geleden, maar de plannen en ontwerpen werden nog veel eerder gemaakt. Wat dit project bijzonder maakt, is dat buurtbewoners zelf aan de tekentafel zaten. Zij weten immers het beste wat nodig is om ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt, of het nu gaat om speelplekken voor kinderen of ontmoetingsplekken voor ouderen.
Voor de gemeente was deze aanpak een spannend experiment. Normaal gesproken ontwerpen de planologen van de gemeente het plein en presenteren zij de plannen tussentijds aan de buurt. Dit keer was het andersom en hadden de omwonenden veel ruimte en vrijheid in het ontwerpproces. Dat ging niet altijd zonder slag of stoot: financiële beperkingen en tegenstrijdige belangen zorgden ervoor dat het ontwerp langer op zich liet wachten. Maar ondanks de uitdagingen hebben wij altijd ingezet op een plein voor en door de buurt. Dit had kunnen betekenen dat er een ontwerp zou komen waar wij als gemeente minder enthousiast over waren, bijvoorbeeld qua aantal bomen of de verhouding tussen groen en steen. Dit project vroeg om loslaten en vertrouwen, en ik denk dat dat heel goed is gelukt.
De komende jaren moet het plein zich bewijzen. Is het vanaf het begin een plek waar iedereen zich thuis voelt, of zijn er nog aanpassingen nodig? Het ontwerp dateert alweer van een aantal jaren geleden en tijden veranderen. Zo is het aantal fatbikes bijvoorbeeld enorm gegroeid. De laatste maanden wordt er over het plein, dat voor de helft klaar is, ook veel gescooterd, wat vooral ‘s nachts tot overlast leidt. Ik heb er alle vertrouwen in dat we dit probleem samen met de buurt kunnen oplossen. De buurt heeft in dit hele proces al bewezen betrokken te zijn en met goede ideeën en oplossingen te komen. Daarbij wordt het buurthuisje op het plein na de zomer in gebruik genomen. Vanuit daar kunnen buurtbewoners en organisaties uit de buurtactiviteiten organiseren, wat ook zorgt voor meer toezicht en beheer van het plein. Dit kan helpen om deze problematiek tegen te gaan.
Het is prachtig om te zien hoeveel idealisme en liefde de buurtbewoners in het Sumatraplantsoen hebben gestoken, zowel tijdens het ontwerpen als nu. Het plein is bij uitstek een plek om van te houden en te koesteren. Voor de buurt en voor heel Amsterdam. Voor iedereen.