Een serie over ontwikkelingen in de Sluisbuurt. Naast de vestiging van broedplaats Baggerbeest en het tijdelijk kunstwerk Het Palenhuis opent nu Hogeschool Inholland op 5 september haar deuren voor zevenduizend studenten.

Lennie Haarsma

H

et nieuwe multidisciplinaire gebouw op het Zeeburgereiland kent veel glas en heeft een hoge open ruimte met planten en struiken. Dat vormt het hart van het gebouw. Daaromheen verspreid liggen de negen onderwijsdomeinen. Het dakterras sluit direct aan op de open ruimte. In de onderste laag van het gebouw komen horeca en bedrijven. Het gebouw is maar liefst 30.000 m² groot en wordt bijna energieneutraal volgens de meest actuele normen. In de directe nabijheid zal de komende jaren ook studentenhuisvesting van DUWO worden gerealiseerd.

De opleidingen die nu gevestigd zijn op de verschillende locaties van Inholland in Amsterdam en Diemen verhuizen allemaal naar de Sluisbuurt. Alleen mondzorgkunde, dat nu in het Actagebouw op de Gustav Mahlerlaan is gevestigd, en verloskunde op de Vlaardingenlaan, verhuizen niet mee. Inholland in de Sluisbuurt vind je op het Pina Bauschplein.

Voor studenten en docenten heeft de verhuizing naar de Sluisbuurt veel voordelen. Zo komen bijna alle opleidingen en onderzoeksgroepen onder één dak. Dat belooft betere samenwerking en onderwijsinnovatie. Ook biedt de Hogeschool en moderne en toekomstbestendige leer- en werkomgeving.

De Hogeschool biedt een moderne en toekomstbestendige leer-en werkomgeving. Zo is er meer flexibiliteit m.b.t. gebouwinrichting en klimaatbeheersing. Bovendien is het gebouw zo goed als energie- en waterneutraal, groen en duurzaam. Door het bijzondere ontwerp van het gebouw met veel glas komt veel daglicht en buitenventilatie naar binnen. Het ontwerp van het gebouw is ook uniek in flexibiliteit en heeft smart building systemen. Elke docent kan softwarematig het klimaat en licht in zijn lokaal naar eigen behoefte instellen.

Een uniek gebouw

Ook wordt er gebruikgemaakt van een ondergronds afvaltransportsysteem en is het duurzaam gebouwd met onder andere warmte- koudeopslag, retentiedak, groene daken en PV-panelen (zonnepanelen) in gevels. Daarnaast is er vanuit de bouwconstructie veel aandacht besteed aan geluidsinstallatie. Er is bijvoorbeeld rekening gehouden met geluidsoverdracht vanuit de ondergrondse parkeergarage. Daarbij zijn in de verschillende zones of ruimten, het geluidsniveau of de geluidsoverdracht passend bij de functie van die ruimte. In het hele gebouw is het geluidsniveau conform bouwbesluit en de normen voor ‘Frisse Scholen’. Straks is er veel minder geluidsoverlast, zeker tussen de focusruimtes en de vergaderruimtes.

De bereikbaarheid van de hogeschool

Klik op het plaatje voor een groter formaat

Deze nieuwe duurzame wijk is door de gemeente Amsterdam aangewezen als autoluw gebied. Openbaar vervoer en fiets zijn de norm en de auto is de uitzondering. Het nieuwe gebouw beschikt over een kleine parkeergarage met een zeer beperkt aantal parkeerplekken. Studenten of medewerkers met een fysieke handicap of tijdelijk medische indicatie kunnen via de studentendecaan een reservering aanvragen.

De toekomst van de Sluisbuurt

In de nabije toekomst zullen er nog vele scholen, woningen, bedrijven en diverse voorzieningen in de Sluisbuurt komen. Onderstaand plaatje geeft een overzicht van de diverse deelprojecten. Hogeschool Inholland is gesitueerd op nummer 6A.

Bron gemeente Amsterdam

De deelprojecten van de Sluisbuurt

Broedplaats Baggerbeest Sluispark
De Alliantie: huurwoningen The Suites
Het Palenhuis Verzamelgebouw HipHub
Hogeschool Inholland Waterplein
Horizons Woontoren Justus
Kavel 1A2 Woontoren Nachteiland
Kavel 6C Zelfbouwkavel De Nieuwe Uitleg
Kindcentrum Sluisbuurt Zelfbouwkavel Collectief Particulier
Montessori Lyceum Pax Zoë Amsterdam
Patchwork: vrije sectorwoningen Pontverbinding naar Sporenburg
DUWO: jongeren- en studentenwoningen – Kavel 5A2 DUWO: jongeren- en studentenwoningen – Kavel 6B2