Het 750-jarig bestaan van Amsterdam nadert. Dat zal weinig bewoners zijn ontgaan. Stichting Amsterdam 750 organiseerde tot nog toe subsidierondes in alle stadsdelen en Weesp. Welke stichtingen en particulieren in Oost een Kado voor de Stad gaan realiseren is te lezen in dit artikel.
Arie van Tol | Illustratie Judith Lammers
Dwars doet in de laatste subsidieronde een aanvraag om in juni 2025 een speciale dubbeldik jubileumnummer Dwars 250 te kunnen uitbrengen, natuurlijk met veel Amsterdam 750 verhalen en nieuws over en uit Oost.
Op maandag 2 september diende Dwars om 9 uur digitaal een voorlopig plan in. De jury van Stichting Amsterdam 750 beoordeelt de aanvragen in volgorde van binnenkomst. De procedure doet denken aan ticketverkoop bij beroemde artiesten. Pas na drie maanden – begin december – wordt duidelijk of Dwars snel genoeg is geweest, of de aanvraag voldoet aan de formele criteria en of het plan inhoudelijk interessant genoeg wordt bevonden.
De plannen zijn daarom nog in een prematuur stadium. Voor hoofdbestanddelen van het speciale jubileumnummer denken we aan historische verhalen die zich afspelen in Oost, over uiteenlopende onderwerpen. Schrijvers, journalisten en/of historici uit Oost zullen gevraagd worden een bijdrage te leveren.
Geheugen van Oost heeft zich nadrukkelijk aangediend als samenwerkingspartner. Er zijn ideeën om rond het verschijnen van Dwars 250 gezamenlijk bijvoorbeeld workshops en een fototentoonstelling te organiseren. Ook met oost-online en Vrienden van Watergraafsmeer wordt samenwerking gezocht. En omdat een eenmalige talkshow, met als gasten de schrijvers van de historische verhalen, ook onderdeel uitmaakt van het voorlopige plan zal Jungle Amsterdam eveneens in beeld komen.
Elf eerder gehonoreerde projecten:
- Ons eilandleven – Jana Bickert
Creatieve workshops op verschillende plekken op het Zeeburgereiland zorgen voor nieuwe ontmoetingen en verbindingen.
- Theater op straat – stichting Beheer Badhuis
Vier gratis straattheatervoorstellingen op het theaterterras aan het Boerhaaveplein.
- Kijk- en luisteravontuur door Jeugdland – stichting Jeugdland Amsterdam
Onder meer kinderen en buurtbewoners zelf vertellen verhalen van vroeger en nu en maken daarmee een kijk- en luisteravontuur dwars door het gebied van Jeugdland, Hemelse Tuinen en het Flevopark.
- Toko Riboet – stichting Castel Bianco
Een interactieve expositie over toko’s en de Indische eetcultuur.
- Plein & Fest – stichting Podiumpartners
‘In dit project is stadsdeel Oost een werk- en ontmoetingsplaats zonder muren, waarbij de mensen en gebouwen fungeren als decor en als acteurs.’
- ‘De Omval Vertelt’ – Mischa Woutersen
Een participatief cultuurhistorisch onderzoeksprogramma om samen met bewoners een nieuw hoofdstuk te schrijven voor het gebied rondom voormalig Café De Omval.
- De Levende Krant: Staat van de Stad – Markttheater
Een speciale editie van De Levende Krant: een nieuwsshow op straat waarin (stads)nieuws op aangrijpende, directe en hilarische wijze besproken wordt.
- De eeuwige jonge stad verteld door jongeren – Krase Research & User Experience
De recente geschiedenis van de stad door de ogen van jonge Amsterdammers van 10 tot 15 jaar. In workshops leren ze fotograferen, onderzoek doen en een interactieve expositie inrichten.
- KinderKunstBiënnale: Collectie Amsterdam – stichting Samen tussen Amstel en IJ
Collectie Amsterdam laat zien wat er gebeurt als kinderen in aanraking komen met kunst en als er kunstenaars in de klas komen.
- Amsterdam Verteld door Amsterdammers – stichting CQ Film
Een Oral History project waarin Amsterdammers vanaf ca. 80 jaar aan het woord komen over hun leven en over thema’s uit de geschiedenis van de stad.
- Oostcast – Buro Braak
Een project over de onderbelichte koloniale geschiedenis van de straatnamen in de Indische Buurt.