Home Groen Moerasschildpad gespot in gracht aan Middenmeerpad

Moerasschildpad gespot in gracht aan Middenmeerpad

0

In de ochtend van 25 juli zat een volwassen moerasschildpad met een gele streep op zijn wang te zonnen op een in de gracht liggende boomstam bij Buunk aan het Middenmeer pad. Helaas lag de camera thuis en heeft het mobieltje de foto genomen.

Dick Feenstra

Of dit zonnend reptiel een geelwang, een geelbuik of een kruising van die twee moerasschildpadden is, was moeilijk vast te stellen. Deze soort leeft in het zuiden van de Verenigde Staten en in het noorden van Mexico. Moerassige gebieden, rivieren en meren met enkele boven het water uitstekende objecten om in de zon hun koudbloedigheid te verwarmen, is het levensterrein. Het voedsel bestaat uit vlees, vis en waterplanten.

Roodwangschildpadden mochten al niet meer ingevoerd worden. Sinds 2016 geldt ook een invoerverbod voor de geelwang- en de geelbuikschildpad. De geelwang lijkt sterk op die geelbuik. Allebei worden ze zo’n 21 cm lang. De eerste heeft twee horizontale gele evenwijdige strepen op de zijkant van de kop en de andere is te herkennen door een s-vormige, gele streep. Het exemplaar op de foto lijkt het meest op een geelbuik.

De halsbandparkiet, de Amerikaanse rivierkreeft en deze schildpad zijn exoten die schade toebrengen aan de natuur waarbinnen ze eigenlijk niet thuis horen. Die parkieten worden een enkele keer gepakt door een grotere roofvogel en hun eieren soms geroofd. Een enkele zoetwaterkreeft wordt door een reiger uit de gracht gevist en de moerasschildpad kan ongestoord leven.

Wellicht wil de mens een vijand zijn? Schildpaddensoep met gebakken rivierkreeft? Een (zang)vogeltje van de barbecue lusten ze graag in Zuid-Amerika. Zou een halsbandparkiet ook goed smaken?

Je moet toch wat als onze voedselprijzen blijven stijgen.