De hekken rond de muziekkoepel in het Oosterpark zijn verwijderd en de koepel staat er weer stralend bij. De koepel staat al meer dan 100 jaar in het Oosterpark en heeft de status van gemeentelijk monument. Het is een bekende ontmoetingsplaats en locatie voor culturele activiteiten.

Het dak van de Muziekkoepel bleek onveilig en moest worden vernieuwd. Dat heeft enige maanden geduurd, maar nu het dak vernieuwd met een nieuwe houten constructie en schuin aflopende zinken platen, een zogenaamd roevendak.

Al in 1891 tijdens de planning voor de aanleg van het park tekende architect Leonard Springer een muziekkoepel in. Ook was er al een plaats bij de vijver aangewezen. De omgeving moest echter wachten totdat koningin Wilhelmina der Nederlanden de buurt aandeed in de nazomer van 1898 in het kader van haar inhuldiging.

In 1903 werd een poging gewaagd voor een nieuwe muziekkoepel. Het zou tot 1907 duren voordat er definitief plannen tot plaatsing werden besproken. In november 1908 kwam pas de aanbesteding tot ‘het bouwen van een ijzeren muziektent’ in het Oosterpark.

In de jaren die volgden, was de Muziekkoepel het podium voor verschillende grote en kleine evenementen. Zo vonden er niet alleen veel concerten plaats, maar was de koepel ook middelpunt van festivals en andere activiteiten. Zo waren er wekelijks rond de Muziekkoepel jeu de boules-wedstrijden, maar ook waren er competities waaraan honderden spelers deelnamen. Die activiteiten kregen ook landelijk aandacht.

De Muziekkoepel tijdens de renovatie

Na tientallen jaren trouwe dienst besloot de gemeente op 3 juli 2012 de status ‘gemeentelijk monument’ toe te kennen aan de Muziekkoepel. Begin volgend jaar gaat stadsdeel Oost samen met betrokken organisaties een programma voor de Muziekkoepel organiseren.