Al bijna een jaar presenteert Het Scheepvaartmuseum de tentoonstelling ‘Food for Thought’ met werk van fotograaf en documentairemaker Kadir van Lohuizen. De tentoonstelling is verlengd tot 5 januari 2025 en gaat over de wereld achter de voedselproductie. Waar komt ons eten vandaan en hoe wordt het geproduceerd? Deze vragen komen voorbij op de tentoonstelling.

Arie Martijn Schenk

Nederland is het tweede exportland op het gebied van voedselproductie ter wereld, net na de Verenigde Staten. Van sperziebonen tot aardappelen, van zaden tot tomaten, van zuivel tot vlees. In een land waar ruimte schaars is, produceert Nederland het voedsel voor grote delen van wereld. Het vervoeren van al die producten gaat vaak over water en Nederland loopt voorop op gebied van technologie, innovatie en het efficiënt verbouwen van voedsel.

De positie en effecten van Nederland als tweede exportland in het wereldwijde voedselsysteem inspireerde fotograaf en documentairemaker Kadir van Lohuizen naar zijn zoektocht. Hij stelt interessante vragen over de effecten van de enorme productie, de scheepvaart en de toekomstbestendigheid.

‘In het project onderzoekt Kadir van Lohuizen welke wereld er schuilgaat achter onze voedselproductie, waar het geproduceerd wordt en hoe het zich over de wereld verplaatst’, zegt geïnteresseerde bezoeker Linda. ‘Zeker nu op dierendag is het goed op bewust te kijken hoe we met onze dieren omgaan. Dierenwelzijn is over de wereld een groot probleem dat kun je op de tentoonstelling zien.’

 Het lukt Kadir als een ‘fly on the wall’ mee te lopen met de gehele industrie die verantwoordelijk is voor de wereldwijde voedselproductie. Van kalverslachterijen tot de producenten van zaden voor groente, van de megaschepen met soja die binnenkomen in de Amsterdamse haven tot uien uit de polder voor Westelijk Afrika. Dit doet hij door te fotograferen, te filmen en met dronebeelden te werken.

Veel bezoekers zijn zwaar onder de indruk van de tentoonstelling. ‘Heel vaak koop ik sperziebonen en avocado’s, ik wist niet dat er zo veel uit Kenia komen’, vertelt Hendrina. ‘Als actief lid van de Partij voor de Dieren ben ik heel bewust bezig met dier en natuur en heel interessant is het om te zien dat ons eten in de Nederlandse schappen gemiddeld ongeveer 30.000 kilometer aflegt voor het op ons bord terechtkomt.’

Zelden dat een tentoonstelling zijn naam zo waarmaakt. ‘Dit stem tot nadenken, zelfs op een terras wist ik niet goed meer wat ik moest bestellen en dat is precies wat de maker wilde bereiken’, zegt Hendrina na het bezoek aan de tentoonstelling. 

Food for Thought is nog te zien tot 5 januari 2025 in Het Scheepvaartmuseum.