Het Pillows Hotel Maurits at the Park biedt meer dan alleen het Hotel. Naast de brasserie en een cocktailbar opende bijna twee jaar geleden ook het fine­dining­-restaurant Van Oost. Voor een heerlijk diner op een toplocatie is dit echt een aanrader. ‘We waren echt verrast door het mooie gebouw en het smaakvolle diner’, vertelt buurtbewoner Michal.

Arie Martijn Schenk

Van Oost staat voor het combineren van verschillende werelden en voor het samenbrengen van muziek, kunst en fine dining. Chef Floris van Straalen en maître Fenna Kentie verrassen de gasten elke keer weer met iets bijzonders. ‘Van Oost is waar het allemaal samenkomt en waar je creativiteit van het team voelt. Een passie die me inspireert om voor niets anders dan het beste te gaan’, aldus chef Floris.

Via het trappenhuis met origineel glas-in-lood kom je op de eerste verdieping van het voormalige universiteitsgebouw. De ruimte is sfeervol met veel donker hout, een donkere vloer, een marmeren bar, grote ramen met uitzicht op het park en een vijftien meter hoog plafond. De chefs begroeten vanuit de keuken met een gezamenlijke groet de gasten als ze binnenkomen.

Buurtbewoners Michal en Maarten hebben deze avond gekozen voor een zesgangendiner en worden ontvangen in de ontvangstruimte. Zij genieten daar ondertussen verschillende amuses. Gastheer Pim begeleidt ze volgens naar de grote ruimte. ‘We zijn het diner gestart met een Gillardeau Oester met onder andere gedroogde appel, rode druif, ontbijtkoek en komijn. Een smaakvolle start’, vertelt Michal. ‘Vervolgens kregen we een langoustine met papaya, spicy pumpkin crème en sambalschuim, een verrassend vervolg.’

Voor elk menu is ook een vegetarische optie. ‘We werken met seizoensgebonden producten en proberen zo min mogelijk voedsel te verspillen’, zegt Van Straalen. ‘Smaken van over de hele wereld, gemaakt met pure en lokale ingrediënten met respect voor de seizoenen’, aldus de chef.

‘Mijn favoriete gerecht van de avond was de griet met crème van knolselderij en sauce suprême met zeeduivellever’, vertelt gast Maarten. ‘Mijn favoriet was de vierde gang van wilde eend met spitskoolcrème en rillette van gekonfijte eendenpoot’, voegt Michal toe.

Van Oost bevindt zich in het gebouw aan de Mauritskade waar vroeger het Ontleedkundig Laboratorium van de gemeentelijke universiteit gevestigd was. Tot 2011 was het tevens de hoofdvestiging van het Zoölogisch Museum van de Universiteit van Amsterdam. 

‘Laatst hadden we nog oud-studenten te gast die in het verleden hadden staan snijden in het laboratorium’, vertelt maître Fenna Kentie. ‘Veel gasten komen speciaal voor Van Oost naar het restaurant. En er zijn natuurlijk ook hotelgasten. We werken al bijna twee jaar met dit vaste team en zijn daardoor goed op elkaar ingewerkt.’

De gasten Michal en Maarten sluiten de avond met twee desserts. ‘Er werd geserveerd een creatieve variatie op het Festini perenijs met een wafel en een Smoky Forest van pure chocolade met stoofpeer en met ijs van koffie en paddenstoel. Een prachtige afsluiting van deze avond’, vertelt Michal. ‘We wonen allebei Oost en vanuit het Oosterpark zit restaurant Van Oost bijna verscholen achter de hoge groene bomen. Dit is een heel mooie verrassing!’zegt Maarten enthousiast. 

Van Oost is geopend voor diner van woensdag tot en met zaterdagavond vanaf 18.00 uur en voor lunch op zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur. Check vanoostrestaurant.com