Ontdek de verhalen en duistere kanten van vroegere geleerden. Oostcast is een wandelroute door Oud-Oost, langs informatieborden over onder meer straatnamen. Centraal staat de koloniale geschiedenis en de beeldvorming over Zwarte mensen.
Sommige namen van geleerden uit vorige eeuwen zijn overbekend in Oost, omdat zij een straat naar zich vernoemd kregen. Denk aan Linnaeus, Dapper en Vrolik. Onlangs nog bracht Dwars door de Buurt een interessante publicatie uit over deze mannen. Maar veel mensen weten niet dat zij met hun theorieën hebben bijgedragen aan het rassendenken. Dat is het idee dat bepaalde groepen mensen vanwege hun uiterlijk minder waard zijn dan andere groepen. Dat idee hielp om slavenhandel en slavernij te rechtvaardigen, en werkt in de vorm van racisme nog altijd door in onze samenleving.
De komende maanden, tot half januari, kunt u langs zeven plekken in Oud-Oost wandelen die hier meer over vertellen. Bijvoorbeeld over de schedelmetingen van Camper en de theorie van Linnaeus – die zelf nooit buiten Europa was geweest – dat zwarte Afrikanen ‘van nature onderdanig’ waren. Bij de wandeling hoort ook een podcast, te vinden op www.oostcast.nl. In deze podcast vertellen experts meer over de geschiedenis van deze bekende straatnamen en de doorwerking in het heden.
De wandeling eindigt bij The Black Archives aan de Zeeburgerdijk 19. Hier kunt u de tentoonstelling ‘Zwartheid Onder Ogen Komen’ bezoeken, elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling sluit aan op de wandeling. Het laat bovendien het verzet tegen slavernij en racisme zien en hoe Zwarte mensen zelf betekenis hebben gegeven en blijven geven aan hun cultuur en identiteit.