Home IJopener The Harbour Club maakt zich op voor heropening

The Harbour Club maakt zich op voor heropening

0

n de nacht van 10 augustus wordt Cruquiuseiland opgeschrikt door een explosie bij The Harbour Club. Er is op het moment van explosie om drie uur ’s nachts niemand in het pand aanwezig en de schade is beperkt. Wie er achter de aanslag zit en wat de beweegreden van de daders was is onbekend, maar het is goed mogelijk dat het beoogde doel is bereikt: de club wordt zes dagen na de explosie op last van de burgemeester gesloten.

Ruben Cardol | Foto Björn Martens

In de dagen na de aanslag dient een buurtbewoner een bezwaarschrift in om de nieuwe exploitatievergunning die aan de club is verleend te blokkeren. Het is niet het eerste incident: In 2019 was het pand ook al doelwit. Destijds werd er vanaf een scooter op de gevel geschoten. Dit eerdere incident speelt mee in het besluit om de club te sluiten. In een persbericht geeft de gemeente aan dat dat er na zes maanden opnieuw wordt beoordeeld of de sluiting zal worden verlengd. Uit een reactie
aan de IJopener blijkt echter dat de club mogelijk al eerder opengaat.

The Harbour Club was niet beschikbaar voor een interview over de impact van het incident op het personeel en de buurt, omdat ‘zij gezien de ontwikkelingen van afgelopen week steeds dichterbij een heropening zijn’. Mogelijk houdt dit verband met de uitspraak van de Amsterdamse politie over Café in the City dichtbij het Leidseplein. De kroeg kondigde recentelijk via Instagram aan dat ze al in oktober heropenen, terwijl zij eerder ook voor zes maanden waren gesloten. Volgens het bericht heeft de politie geen aanwijzingen gevonden dat ‘Café in the City iets te verwijten valt ten aanzien van het incident op 8 augustus’. De kroeg werd rond dezelfde tijd gesloten als The Harbour Club, nadat op die datum een explosie de voorgevel van het pand verwoestte.

In een eerder interview met Het Parool gaf Harbour Club-eigenaar Richard van Leeuwen aan dat er geen link bestaat tussen de kroeg en The Harbour Club. In het verleden was de kroeg wel gelinkt aan de familie van de mede-oprichter van The Harbour club, John de Jong. De Jong speelt inmiddels geen rol meer bij de club, volgens Van leeuwen zijn zij in goede harmonie uit elkaar gegaan.

Vlak voor het ter perse gaan van dit nummer meldt een buurtbewoner dat de club inmiddels volop bevoorraad wordt.