De Weesperzijdetuin is vernieuwd met een nieuw ontwerp en nieuwe planten. De tuin wordt weer gebruikt voor tuinieren, ontmoeting en educatie. De 70 insectenhotels die de leerlingen van de Pinksterbloemschool samen met kunstenaars uit de buurt maakten, zijn ook geopend voor de rondvliegende insecten. 

Arie Martijn Schenk

‘Naast dat het goed is dat de straat veiliger en groener is geworden, is het mooi dat de Weesperzijdetuin is vernieuwd. Bewoners en vrijwilligers hebben met passie en toewijding meegedacht over het ontwerp en zijn nauw betrokken geweest bij de werkzaamheden’, vertelt stadsdeelbestuurder Zeeger Ernsting.

De Weesperzijdetuin is al lang een ontmoetingsplek voor vrijwilligers en bewoners. Vrijwilligers van de tuin en betrokken bewoners hebben meegedacht met het nieuwe ontwerp. De tuin bestaat nu uit vier verhoogde plantenvakken met daartussen wandelpaden. De tuin heeft een groentetuin, een theeveld, een vruchtentuin en een akker met biologische en eetbare planten.  

Het stadsdeel plaatste bij de opening een koffiekar bij de tuin zodat er een gezellig samenzijn ontstond tussen onder anderen de vrijwilligers, de buurtvereniging en ambtenaren. Samen blikten ze terug op de afgelopen twee jaar. ‘De vrijwilligers van de Weesperzijdetuinvereniging, met hun oog voor detail en liefde voor groen, hebben vorige week de nieuwe plantjes gepland. Het resultaat is een prachtige educatieve tuin waar Amsterdammers kunnen leren over planten’, aldus stadsdeelbestuurder Ernsting.

Een van de ervaren tuiniers van de tuin verderop langs Amstel maakt zich zorgen over de aanplant. ‘Ik verzorg al zes jaar een tuin richting de Ysbreker, het kost wel drie jaar voordat alle planten en struiken goed aanslaan’, laat hij weten. ‘Aanplanten in oktober heeft wel risico als er vroeg vorst komt en een ander probleem zijn de honden, die graven makkelijk de nieuwe planten omver.’

De tuin ligt tegenover basisschool de Pinksterbloem. De leerlingen van deze school hebben zelf insectenhotels van klei gemaakt, waarin ze een persoonlijk element hebben verwerkt. In totaal zijn meer dan 70 insectenhotels in de wanden van de Weesperzijdetuin geplaatst. Het Cultuurfonds en Groen in de Buurt Fonds steunden het project met de insectenhotels.

‘Om het voor de insecten nog aantrekkelijker te maken hebben we in onze buurttuin in de omranding van de Weesperzijdetuin zeven keramische insectenhotels geplaatst’, vertelt vrijwilliger Christien van de Weesperzijdetuin. ‘Deze zijn gemaakt door de leerlingen met begeleiding van beeldend kunstenaar en docent beeldende vorming Linda Hartman, keramist Liesbeth Vos en ik heb zelf als beeldhouwer ook meegeholpen’, aldus Christien. 

Naast de opgeknapte Weesperzijdetuin is een deel van de straat vernieuwd. Het fietspad is verbreed naar twee rijbanen, zodat fietsers meer ruimte hebben. Verder zijn extra fietsrekken geplaatst en zijn de stoepen breder gemaakt. De straat rondom basisschool de Pinksterbloem is veiliger gemaakt, doordat de fietspaden nu gescheiden zijn en er voor elke richting een aparte fietsbaan is. Hierdoor kunnen de kinderen veiliger oversteken. Ook het kruispunt is verbeterd met extra markeringen zijn.

In deze nieuwe inrichting is meer ruimte gemaakt voor bomen en planten van goede kwaliteit die lang meegaan. Er is een middenberm met vaste planten aangelegd en langs de waterkant zijn nieuwe bomen geplant.