De iconische pad Thai – gebakken op Thaise wijze -, ontdekten we op onze eerste buiten-Europareis en dat was liefde op de eerste hap. Het gerecht heeft ons culinaire repertoire nooit meer verlaten, want pad Thai is ideaal lange-dag-geweest-eten, liefdesverdriet-eten, zullen-we-op-de-bank-eten, ik-wil-iets-snels-en-lekkers-eten-eten. Het heeft bovendien als onweerstaanbare kwaliteit dat het altijd bevredigend smaakt, of de regen nou tegen de ruiten klettert, of dat we smelten door een hittegolf.

Het gerecht biedt alles wat de Thaise keuken aantrekkelijk maakt: het verenigen van vijf smaaksensaties in één gerecht: pittig, zuur, zoet, zout en (optioneel) bitter. Zo komt het pittige van de peper, het zuur van limoen, het zout van soja en het zoet van honing of agavesiroop samen. Wil je het super-Thais, dan kun je nog tamarinde (zuur/bitter) toevoegen, en wat vissaus, als je dat toevallig in huis hebt.

Behalve uit deze smaakmakers bestaat het gerecht uit dunne noedels die gebakken worden, en pinda’s. De groenten variëren naar de smaak van de kok, of het seizoen. De eiwitten kunnen ook van verschillende bronnen komen: kip, garnalen, tofu of plantaardige wokreepjes: alles naar eigen voorkeur.

Allemansvriend, zeiden we dat al?

Inger Boxsem en het team van de Krat

Het recept van de week | Het recept wordt aangeboden door de Krat