Tien jaar geleden kwam ik er voor het eerst en gelukkig tot nu toe ook voor het laatst. Het kantoor van het uitvaartcentrum De Nieuwe Ooster. Daar kun je de urn ophalen na het overlijden van een dierbare. Het is een mooi kantoor, langgerekt met aan de buitenkant een houtskelet. Ik zou er zo willen wonen, als het niet al een andere bestemming had. De parkeerplaats ervoor is bijna altijd leeg. Een enkele keer staat er een auto of een fiets. Sinds ik er een keer geweest ben, loop ik er nog weleens langs omdat de sfeer er zo rustig is.

Ontdek Oost | Jeanine Reuver

De laatste keer liep ik een stukje verder dan de ingang van het kantoor en zag ineens een heel strak gebouw in marmer opgetrokken. Wat bleek; het Islamitisch Paviljoen. Nog niet eerder gezien. Het is toegankelijk via een hekje en het staat er een beetje verloren. Het is prachtig aan de buitenkant met een heel mooi ornament in het midden. Ik liep om het gebouw heen en keek door de hoge ramen. Binnen is het vrij kaal, beetje kantoorstijl, maar misschien wordt het wel versierd op het moment dat daar een uitvaart is.

Ook zoiets, zo’n gebouw, zo plotseling (in mijn ogen) daar verrezen. Wel een beetje achteraf, maar dat zal de overledene niet zo veel kunnen schelen, vermoed ik. Weer een ontdekking gedaan in Oost. Weet je er meer van? Laat het ons weten.