Volgend jaar viert de stad Amsterdam zijn 750ste verjaardag. Maar op 15 augustus is er alvast nog een ander feestje, dan bestaat Brandweer Amsterdam-Amstelland precies 150 jaar. Het is een mooie gelegenheid om de oude stoomspuit Cerberus weer tot leven te wekken. Ook kun je andere oude brandweervoertuigen vanuit het hele land bewonderen. Duikers zullen twee keer een spectaculaire redding uitvoeren op de Amstel en de blusboot zal in actie komen.

Cerberus, vroeger door paarden getrokken stoomspuit uit 1899, zal voor het eerst sinds zijn 5-jarige restauratie, weer doen waarvoor hij ooit ontworpen is. Dat is met veel (stoom)kracht blussen. Naast de oude stoomspuit zal ook de blusboot Jan van der Heyde IV demonstreren met wat voor kracht zij het water vanuit de Amstel kan oppompen.

Boodschap achterlaten in tijdcapsule
Om het feest compleet te maken kun je ook nog een hele lading andere oude brandweervoertuigen vanuit het hele land bewonderen.  Daarnaast heb je de kans om een stukje geschiedenis te schrijven. Iedereen, jong en oud, kan een boodschap achterlaten voor de tijdcapsule die over X jaar weer wordt opengemaakt. Een leuke gelegenheid om een mooie wens of bijzondere boodschap achter te laten voor de brandweer.

Spannende demonstraties
Verschillende demonstraties zijn de moeite waard om naar Kazerne Willem te komen. Duikers zullen namelijk twee keer een spectaculaire redding uitvoeren op de Amstel. Met meerdere boten en voertuigen wordt er effectief opgetreden en de blusboot zal tussen de demonstraties door voor de kazerne liggen. Omdat hij niet vaak ingezet wordt is dit een unieke kans deze bijzondere boot te bekijken.

Je even een echte brandweerprofessional wanen
Ook is er aan de kleine brandweerliefhebbers gedacht. Er is een springkussen, wat lekkers te eten en drinken en uiteraard kun je je even een echte brandweerprofessional wanen. Trek een bluspak aan, zet een helm op en klim in een van de brandweerwagens.

Wandelen door de geschiedenis
Wanneer je alle mooie voertuigen hebt bewonderd en nog niet naar huis wilt, is er nog een andere leuke activiteit te doen. Via een speciale AR (augmented reality)tocht wandel je door de geschiedenis van de Amsterdamse brandweer. Je wordt langs verschillende plekken door de stad geleid die bepalend waren voor de vorming van de Amsterdamse brandweer.

Het feest is in kazerne Willem van Brandweer Amsterdam-Amstelland, Ringdijk 98.

Programma
11.00 uur Opening door loco-burgermeester & Tijs van Lieshout
11.20 uur Presentatie nieuwe uniform
11.30 uur Demonstratie Cerberus
13.00 uur Demonstratie duikers & blusboot Jan van der Heyde
14.00 uur Demonstratie Cerberus
15.00 uur Vlam in de pan
16.00 uur Demonstratie duikers & blusboot Jan van der Heyde
17.00 uur Demonstratie Cerberus
18.00 uur Vlam in de pan
19.00 uur Demonstratie Cerberus

Foto-expositie
Er is veel talent bij de brandweer en de veiligheidsregio. Ze hebben de handen ineen geslagen en een expositie georganiseerd met foto’s gemaakt door collega’s. De foto’s hebben als onderwerp de brandweer en zullen niet alleen te bewonderen zijn, ze zijn ook te koop. Alle opbrengsten gaan naar een goed doel.