In de Van der Kunbuurt bij de Amsteloever komen ongeveer 335 woningen, een daktuin, buurtkamer, openbare parkeergarage en ruimte voor horeca en detailhandel. De uiterst duurzame hoogbouw moet een verrijking worden voor de buurt Amstelstation-Amsteloever die in ontwikkeling is. De woningen komen op de plek van een deel van de huidige woningen die vanaf eind 2024 worden gesloopt.

Het ontwerp van de woningen grijpt terug op de kenmerkende architectuur van de Amsterdamse School en het Amstelstation. Daarmee sluit het ontwerp aan op de bestaande hoogbouw en de architectuurtraditie van Amsterdam. Het nieuw te bouwen complex bestaat uit een mix van middeldure huurwoningen en vrije sector koopwoningen.

400 sociale huurwoningen
Het nieuw te bouwen complex is onderdeel van de ontwikkeling in de Van der Kunbuurt. De gemeente Amsterdam heeft Ballast Nedam Development gekozen om de Van der Kunbuurt te herontwikkelen. Naast dit complex bouwt woningcorporatie Stadgenoot hier ook nog eens 400 sociale huurwoningen.

Samen met Stadgenoot wordt een wijk ontwikkeld waar voor elk segment van de woningmarkt extra ruimte ontstaat. Hoogbouw met veel hout, veel ruimte voor biodiversiteit in de stad en in het openbaar gebied, de aansluiting op de bestaande stad en de prachtige publieke ruimten in en om de gebouwen beloven toonaangevend te worden.

Semi-openbare daktuin
De gemeenschappelijke ruimtes grenzen aan de semi-openbare daktuin die op de parkeergarage wordt aangelegd. De daktuin wordt ingericht met eetbare kruiden, planten en heesters, en natuurlijke speelvoorzieningen. De tuin is volledig toegankelijk voor ouderen en mindervaliden en heeft verschillende entrees. Voor de bewoners is er tevens een collectieve daktuin op de onderbouw van de toren. Ronde private terrassen zorgen voor een aantrekkelijke verbinding tussen de twee tuinen.

De start van de bouwwerkzaamheden staat gepland voor eind 2026.

De artist’s impressions zijn gemaakt door WAX.